Зеленський підписав закон, який передбачає, що українці можуть не включати до пенсійного стажу роботу під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування

11:03, 2 вересня 2022
На думку авторів документа, це дозволить запобігти зменшенню розміру пенсій.
Зеленський підписав закон, який передбачає, що українці можуть не включати до пенсійного стажу роботу під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його скасування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт № 7453 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" щодо можливості виключення періоду страхового стажу для обчислення пенсії під час воєнного стану, який передбачає можливість  виключати при визначенні пенсії зі страхового стажу періоди під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

Воєнний стаж мінус - пенсія плюс?

Законом внесено зміни до статті 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та викладено її у такій редакції «За вибором особи, яка звернулася за призначенням пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу».

При цьому зазначається, що додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди страхового стажу під час воєнного стану та три місяці після його завершення чи скасування.

Наразі згідно зі статтею 40 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. При цьому, за бажанням пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль по 30 червня 2000 року незалежно від перерв. При цьому, за бажанням особи, з загального стажу може бути виключено до 5 років, а також стаж під час карантину. Тепер же до переліку виключень додано і стаж під час воєнного стану.

Як зазначається у пояснювальній записці, реалізація законопроекту позитивно вплине на застрахованих осіб у частині збереження коефіцієнту заробітної плати при обчисленні пенсій фізичним особам, що у свою чергу, виходячи з формули обрахунку пенсії, вплине на розмір пенсійної виплати.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Пенсійний фонд України повідомив, що було збільшено виплати пенсіонерам, які відстрочили вихід на пенсію.

«Відповідно до законодавства, яке діяло до 30 квітня 2022 року, до пенсій за віком особам, які після призначення пенсій працювали та відмовились від отримання пенсій, або після набуття права на пенсію працювали і виявили бажання отримувати пенсію з більш пізнього строку, встановлювались надбавки згідно із Законом України "Про пенсійне забезпечення" у розмірі 10 % основного розміру пенсії (що виплачувався до дати набрання чинності Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - 01.01.2004) за кожний повний рік роботи після призначення пенсії, але не більше 40 %», - зазначаєтсья у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Ярослав Конощук

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду