Верховна Рада внесла зміни щодо підсудності судам України справ з іноземним елементом

15:45, 21 вересня 2022
Ухвалено закон про зміни до ЦПК, ГПК і закону про міжнародне приватне право щодо правил підсудності судам України справ з іноземним елементом.
Верховна Рада внесла зміни щодо підсудності судам України справ з іноземним елементом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

21 вересня Верховна Рада ухвалила Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду (законопроект 5120).

Закон передбачає закріплення в законодавстві, зокрема в Цивільному процесуальному кодексі України, Господарському процесуальному кодексі України, Законі «Про міжнародне приватне право», норм щодо договірної підсудності та повноважень судів у зв’язку з цим, забезпечення визнання та виконання в іноземних державах судових рішень у цивільних і господарських справах, винесених судами, визначеними в угоді про вибір суду.

Законопроект було розроблено та внесено на розгляд Верховної Ради ще у 2021 році разом із проектом Закону «Про ратифікацію Конвенції про угоди про вибір суду» (був прийнятий 15.06.2021 № 1544-IX).

За предметом правового регулювання проект Закону спрямований на виконання положень розділу ІІІ «Юстиція, свобода та безпека» Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Відповідно до статті 14 Угоди про асоціацію в рамках співробітництва у сфері юстиції, свободи та безпеки Сторони надають особливого значення утвердженню верховенства права та укріпленню інституцій усіх рівнів у сфері управління загалом та правоохоронних і судових органів зокрема. Співробітництво буде спрямоване, зокрема, на зміцнення судової влади, підвищення її ефективності, гарантування її незалежності та неупередженості та боротьбу з корупцією.

Зміни до ЦПК та ГПК

Даним законом до процесуальних кодексів внесено такі зміни.

«У випадках, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, підсудність судам України цивільних справ з іноземним елементом може бути визначено за угодою сторін» (стаття 497 ЦПК)

«У випадках, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, підсудність справ за участю іноземних осіб може бути визначено за угодою сторін» (стаття 366 ГПК).

Зміни у Законі «Про міжнародне приватне право»

Учасники приватноправових відносин з іноземним елементом можуть укласти угоду про вибір суду, якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв'язку з такими правовими відносинами (нова стаття 4-1).

Угода про вибір суду укладається у письмовій формі незалежно від місця її укладення. Угода про вибір суду, якою обрано суд України, укладається у письмовій формі відповідно до закону України.

Угода про вибір суду не може передбачати зміну виключної підсудності справи з іноземним елементом судам України.

Недійсність правочину, складовою частиною якого є угода про вибір суду, не тягне за собою недійсність угоди про вибір суду.

Загальні правила підсудності судам України справ з іноземним елементом (стаття 75).

Підсудність судам України справ з іноземним елементом визначається на момент відкриття провадження у справі, незважаючи на те, що в ході провадження у справі підстави для такої підсудності відпали або змінилися.

Суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо у суді чи іншому юрисдикційному органі іноземної держави є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав та про наявність таких підстав суду стало відомо до відкриття провадження у справі.

Суд залишає позов без розгляду, якщо після відкриття провадження у справі буде з’ясовано, що у суді чи іншому юрисдикційному органі іноземної держави є справа із спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав».

Також абзац перший частини 1 статті 76 закону про МПП викладено в такій редакції:

«Суди розглядають будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках»

(було «Суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у таких випадках»).

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва