Електронні марки та поштомати в законі і тарифна «свобода»: Рада ухвалила нову редакцію закону про поштовий зв’язок

14:14, 7 листопада 2022
Ухваленим законом звужено обсяг державного регулювання тарифів на послуги поштового зв’язку та визначено додаткову підставу для призупинення діяльності поштового оператора.
Електронні марки та поштомати в законі і тарифна «свобода»: Рада ухвалила нову редакцію закону про поштовий зв’язок
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила нову редакцію Закону “Про поштовий зв’язок”, проєкт якого було зареєстровано за номером 4353, врегулювавши, серед іншого, поняття "електронна марка" та "поштомат" та передбачивши лише державне регулювання вартості послуг з доставки листів. Документ вже підписав голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та передав його на підпис Президенту України Володимиру Зеленському

Згідно з законом, електронна марка – знак поштової оплати, що у вигляді графічної інформації наноситься на листи, поштові картки, містить інформацію про поштове відправлення і підтверджує оплату послуг поштового зв’язку, які надає призначений оператор поштового зв’язку;

поштомат – автоматизований пристрій із засобами для запобігання несанкціонованому доступу, призначений для приймання, короткострокового зберігання, доставки та вручення поштових відправлень.

Закон також змінює обсяг державного регулювання тарифів на послуги поштового зв’язку. Передбачається, що буде здійснюватися дежрегулювання граничних цін (тарифів) на послуги поштового зв’язку з пересиланням внутрішніх простих та реєстрованих листів без оголошеної цінності (рекомендованих) масою до 50 грамів і поштових карток. Універсальні послуги поштового зв’язку тепер мають надаватися “за доступними цінами” (до універсальних поштових послуг належить відправлення простих поштових відправлень, реєстрованих листів, у тому числі з оголошеною цінністю, масою до 2 кілограмів; посилок без оголошеної цінності масою до 10 кілограмів; відправлень для сліпих масою до 7 кілограмів).

Нинішня редакція закону передбачає, що універсальні послуги надаються за тарифами, що регулюються державою.  При цьому встановлюється, що універсальні послуги надаються “призначеним оператором поштового зв’язку”. У чинній редакції закону - національним оператором (”Укрпоштою”).

Призупинення діяльності поштової компанії

Згідно з законом, оператор поштового зв’язку, відомості про якого внесені до єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку, зобов’язаний щороку, не пізніше 31 січня, подавати до національного регулятора повідомлення про підтвердження відомостей про нього, внесених до єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку.

У разі неотримання у встановлений строк повідомлення про підтвердження відомостей про оператора поштового зв’язку національний регулятор призупиняє дію загального дозволу на провадження діяльності оператора поштового зв’язку та подає до суду позов про зупинення надання послуг поштового зв’язку таким суб’єктом господарювання.

Також ухвалений законопроєкт встановлює відповідальність за неналежне виконання послуг операторів поштового зв’язку у вигляді штрафів, методика визначення яких була перенесена з чинного закону, та визначає, що споживач несе відповідальність за збитки операторів від пересилання заборонених предметів.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, Укрпошта у листопаді оголосила про випуск нової марки “Кримський міст на біс”.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд