Раді пропонують внести зміни у процедуру визнання права власності на самобуди

09:00, 4 грудня 2022
Суд може визнати за користувачем земельної ділянки право власності на самобуд за його заявою.
Раді пропонують внести зміни у процедуру визнання права власності на самобуди
Зображення від freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №5655 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності, яким, зокрема, пропонується внести зміни до процедури визнання права власності на самочинне будівництво.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 376 Цивільного кодексу та передбачити, що особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво об’єкта нерухомого майна, не набуває права власності на нього та не може вчиняти з таким об’єктом будь-які правочини. Разом з тим  «за заявою власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної, комунальної власності (крім земельних ділянок, зазначених у частині четвертій цієї статті) суд може визнати за ним право власності на об’єкт нерухомого майна (об’єкт самочинного будівництва), який самочинно збудовано на ній, якщо це не порушує права інших осіб, а також, якщо призначення такого об’єкта узгоджується із цільовим призначенням земельної ділянки та не порушує обмежень у використанні земель.

Для порівняння чинна редакція частини третьої статті 376 Цивільного кодексу визначає, що право власності на самочинно збудоване нерухоме майно може бути за рішенням суду визнане за особою, яка здійснила самочинне будівництво на земельній ділянці, що не була їй відведена для цієї мети, за умови надання земельної ділянки у встановленому порядку особі під уже збудоване нерухоме майно.

При цьому, згідно з законопроєктом,  не допускається визнання права власності на самочинно збудований об’єкт нерухомого майна (об’єкт самочинного будівництва) за наявності хоча б однієї з таких підстав:

  • об’єкт споруджено на земельній ділянці, що належить до земель природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення, історико-культурного призначення, водного фонду, лісогосподарського призначення;
  • об’єкт споруджено з істотним порушенням будівельних норм, що може спричинити руйнування цього об’єкта, інших об’єктів нерухомого майна, створити аварійну ситуацію чи завдати шкоди життю, здоров’ю фізичних осіб.

У разі ж заперечення власника земельної ділянки проти визнання права власності на самобуд або якщо він порушує права інших осіб, відповідний об’єкт нерухомості підлягає знесенню.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», чоловік отримав штраф за будівництво будиночка на даху багатоквартирного будинку.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки