Рада законодавчо закріпила право роботодавців звільняти мобілізованих, які були засуджені за дезертирство чи невиконання наказу

11:38, 18 грудня 2022
Рада ухвалила закон, який передбачає, що за мобілізованими працівниками, які були засуджені за невиконання наказу чи дезертирство не зберігається робоче місце.
Рада законодавчо закріпила право роботодавців звільняти мобілізованих, які були засуджені за дезертирство чи невиконання наказу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила закон №8271 про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо особливостей несення військової служби в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, який зокрема передбачає, що за мобілізованими до війська особами, які будуть визнані винними у дезертирстві чи невиконанні наказу начальників під час особливого періоду не буде зберігатися робоче місце у компанії, де особа працювала до мобілізації. За відповідне рішення проголосували 290 народних депутатів.

Ухваленим законом внесено зміни до статті 119 Кодексу законів про працю та визначено що: «Гарантії, передбачені частинами другою і третьою цієї статті, не поширюються на осіб, які визнані винними у вчиненні кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (військових кримінальних правопорушень) під час особливого періоду і вирок стосовно яких набрав законної сили».

Частина третя статті 119 Кодексу законів про працю встановлює, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав закон про право роботодавця звільняти працівників, які вчиняють мобінг стосовно колег.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді