Строки відновлення розгляду Вищою радою правосуддя скарг на суддів залежать і від міжнародних партнерів: чому так сталося

17:00, 24 грудня 2022
Навіть сформований склад нової ВРП не зможе розпочати розгляд скарг на суддів без формування Служби дисциплінарних інспекторів, а за вимог чинного закону цей процес може зайняти рік – якщо міжнародні партнери України не погодяться на компроміс.
Строки відновлення розгляду Вищою радою правосуддя скарг на суддів залежать і від міжнародних партнерів: чому так сталося
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, з літа 2021 року, після ухвалення закону 1635-IX про перевірку доброчесності членів та кандидатів до Вищої ради правосуддя від 14 липня 2021 року, ВРП втратила можливість розглядати дисциплінарні скарги на суддів.

Цим законом, ухваленим в рамках судової реформи, було передбачено створення у складі Вищої ради правосуддя автономного підрозділу дисциплінарних інспекторів.

Зміни передбачають, що розгляд дисциплінарних скарг щодо суддів неможливий без участі дисциплінарних інспекторів, які мають готувати свої висновки щодо наявності чи відсутності складу дисциплінарного проступку у діях того чи іншого судді.

При цьому формування Служби дисциплінарних інспекторів зіткнулося з низкою проблем. 22 лютого 2022 року повноваження склали 10 постійних членів Ради правосуддя, які не побажали проходити перевірку Етичною радою, після чого ВРП втратила повноважний склад.

Потім з'ясувалося, що конкурс на посади дисциплінарних інспекторів провести не так просто через пред'явлені до них високі кваліфікаційні вимоги - стаж роботи у сфері права не менше 15 років (з них 8 обов'язково на посаді судді, прокурора чи адвоката) за досить невеликої як для такої посади заробітної плати (17,5 тис. гривень до сплати податків).

У Раді правосуддя тоді запропонували владі дещо спростити процес – надати голові чи в. о. голови Ради правосуддя право призначити керівника Служби дисциплінарних інспекторів, затвердити структуру, штатний розпис підрозділу, нормативні документи щодо його роботи, що дозволило б поступово запустити конкурс на посади дисциплінарних інспекторів.

Втім, реалізувати цю ініціативу так і не вдалося. Докладніше про проблему створення Служби дисциплінарних інспекторів (СДІ) можна дізнатися за посиланням.

Згодом у ВРП знов заявили про те, що проблему дисциплінарних інспекторів вирішити можливо.

Однак під час круглого столу 20 грудня, який відбувся у приміщенні Вищої ради правосуддя за участі очільників органів судової системи, представників Офісу Генпрокурора, СБУ, народних депутатів і заступника керівника Офісу Президента Андрія Смирнова, з’ясувалася, що не все так просто.

Так, в. о. голови ВРП Віталій Саліхов поцікавився баченням Андрія Смирнова стосовно створення Служби дисциплінарних інспекторів, оскільки це питання пов’язано або з добором нових працівників, або зі звільненням працівників, які наразі ще працюють.

«Ми повернемося до старої схеми або ВРП буде однозначно запроваджувати нову схему дисциплінарних інспекторів з відповідним набором?» - зауважив Віталій Саліхов.

Як зазначив Андрій Смирнов, це питання лежить у площині політичних домовленостей України з міжнародними партнерами.

«Який зміст вкладали наші міжнародні партнери при погодженні з нами того варіанту судової реформи, який передбачав створення Служби дисциплінарних інспекторів?

Йшла мова про те, що СДІ створюється як структурний підрозділ ВРП, але рівновіддалений від членів ВРП з акцентом на фаховість і незалежність у їх діяльності при прийнятті процедурних рішень.

Це питання збігається з темпами запуску і реанімації ВРП. Звісно, якби я йшов шляхом оптимізації діяльності, я би на місці законодавця ухвалив зміни, які б передбачали, що до моменту повноцінного укомплектування і запуску нової СДІ, Служба працює у попередньому складі. Тому що ми на прикладі ВККС вже бачили, коли було прийнято рішення у 2019 році «обнулити» її без перехідних положень, як минуло три роки, і ВККС досі не працює.

Не варто відступати від ключових домовленостей, яких ми досягли, щодо автономності СДІ.

Дійсно, треба чіткі критерії та правила, вимоги до їх доброчесності, але що робити зараз, якщо з’їзд суддів 11 січня, наприклад, обере членів ВРП, згодом Етична рада пришвидшить  роботу, і у Раді правосуддя з’явиться необхідний кворум? Першими питаннями, які ви будете розглядати, будуть алгоритми запуску, конкурси, методики щодо формування Служби дисциплінарних інспекторів. Я можу прогнозувати лише приблизно, але щоб повністю її укомплектувати, провести необхідні перевірки на доброчесність тощо, у вас піде ще рік. А дисциплінарні скарги продовжать подавати. Вони ж і сьогодні скеровуються, але не розглядаються.

Тому я б адресував це питання до законотворців і розв’язав його шляхом поправки – якщо це ще можливо (а, за словами Віталія Саліхова, поки це є можливим – прим. ред.). Але з такою ініціативою має виходити не Офіс Президента, а Вища рада правосуддя», - відповів Андрій Смирнов.

Він додав, що для цього можуть бути необхідні також і консультації міжнародних партнерів, якщо вони погодяться на те, щоб прискорити процес з початком відновлення розгляду ВРП дисциплінарних скарг, і не відкладати його ще на рік.

В свою чергу, голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов зауважив, що формування СДІ на засадах, які закладені у законодавство, пов’язані й з іншими питаннями.

«Я вам скажу відверто, у нас є певні перемовини і бачення, і це ж не секрет – ми сьогодні отримуємо фінансову допомогу від наших міжнародних партнерів.

І це питання, думаю, лежить у площині, у тому числі, переговорного процесу. Так завжди буває при наданні серйозної фінансової допомоги – ми отримуємо певні вимоги та критерії. І мені здається, що питання формування Служби дисциплінарних інспекторів торкається і цього аспекту.

Крім того, після самого факту формування ВРП, коли зайдуть люди, обрані за новою процедурою, нам буде легше вести дискусію, з міжнародними партнерами та всередині суспільства, яке є не менш вразливим до цих питань, ніж наші партнери. Тоді ми зможемо дати аргумент – що новий склад ВРП обрано за новими засадами, у тому числі, за участі представників міжнародних партнерів і існує проблема з часовими рамками формування СДІ. Ось тоді такі компроміси можливо обговорювати.

Якщо ми не сформуємо ВРП – тоді це буде складно», зазначив Денис Маслов.

«Я чітко розумію, які «тригерні» речі у нас кожного дня виникають при отриманні, зокрема «макрофіну» від ЄС, staff level agreement від МВФ, от зараз ці речі виглядають так – максимально швидке відновлення роботи Вищої ради правосуддя. Офіс Президента за це не може відповідати, адже з’їзд суддів голосує таємно. У нас є сподівання, що бажано, щоб це сталося, бо від цього залежать чутливі євроінтеграційні речі розблокування умов для початку переговорного процесу про вступ України в ЄС. Але на технічному рівні і допоміжних служб наших міжнародних партнерів, це питання (щодо СДІ – прим. ред.) треба артикулювати сьогодні.

Ми можемо відновити ВРП. Навіть без запуску Служби ВРП зможе розглядати засоби забезпечення кримінального провадження. Але що робити з дисциплінарними скаргами? Оскільки ВРП це квазісудовий орган, ми фактично позбавляємо скаржників захисту порушеного права. Ми можемо це питання або вирішити у синергії, або мине рік, і ви будете без СДІ», - зауважив Андрій Смирнов.

В свою чергу, Віталій Саліхов зазначив, що пропозиція, яку розробила ВРП, полягає у тому, щоб дати можливість голові секретаріату ВРП набрати 24 особи дисциплінарних інспекторів, обрати голову і заступника.

«Нині люди працюють. Але ці люди не відповідають вимогам закону про Службу дисциплінарних інспекторів», - додали у ВРП.

Отже, наразі питання того, коли новосформована ВРП знов почне розглядати скарги, залежить не лише від ВРП та органів української влади, а й від міжнародних партнерів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді