Поліцейські склали на водія протокол по ст. 130 під час повітряної тривоги, але суд закрив провадження: як суд мотивував своє рішення

15:41, 5 січня 2023
Суд дійшов висновку, що протокол був складений під час загрози життю та безпеці громадянина.
Поліцейські склали на водія протокол по ст. 130 під час повітряної тривоги, але суд закрив провадження: як суд мотивував своє рішення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як вже зазначала «Судово-юридична газета», час від часу суди закривають провадження через неналежне оформлення працівниками поліції матеріалів про скоєння водіями правопорушення, передбаченого ст. 130 (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП.

Чергову таку проблему констатував Подільський районний суд Києва.

Як було зазначено в поліцейському протоколі, рано вранці 28 липня 2022 року на столичних Нивках патрульні зупинили автомобіль Volkswagen.

Поспілкувавшись з водієм, поліцейські дійшли висновку, що водій знаходиться у стані алкогольного сп’яніння.

Від проходження відповідного огляду водій відмовився, а відтак відносно громадянина був складений протокол по ст. 130 КУпАП.

Втім, суд з висновками патрульних поліцейських не погодився.

Досліджуючи матеріали справи, суд звернув увагу, що спілкування патрульних з водієм 28 липня відбувалося в дещо специфічних обставинах.  

Так, на відеозапису з місця події зафіксовано, що водій Volkswagen насправді не відмовляється від проходження огляду, а навпаки наполягає на ньому, однак просить дочекатись його адвоката та відбою повітряної тривоги.

Втім, таке прохання поліцейські сприйняли як відмову від проходження огляду.

Як зазначено в рішенні суду, оскільки на відео не зафіксовано, що водій відмовляється від проходження огляду, а навпаки наполягає на ньому, навіть тоді, коли порушується його право на захист та безпеку його життю, то в діях водія відсутній склад адміністративного правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Таким чином, провадження у справі відносно водія Volkswagen було закрите судом у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

 

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва