Депутати хочуть повернути можливість безоплатної приватизації землі для внутрішньо переміщених осіб – законопроєкт

12:51, 23 січня 2023
Пропонується внести зміни до перехідних положень Земельного кодексу та відновити для ВПО можливість безкоштовної приватизації землі.
Депутати хочуть повернути можливість безоплатної приватизації землі для внутрішньо переміщених осіб – законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №8366 про внесення змін до Земельного кодексу України щодо відновлення прав деяких категорій громадян на приватизацію земельних ділянок під час дії правового режиму воєнного стану на території України, яким пропонується відновити право безоплатної приватизації земельних ділянок для внутрішньо переміщених осіб.

Як зазначається у пояснювальній записці, змінами до Земельного кодексу України, які набули чинності 07 квітня 2022 року встановлено, що під час дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється

«Деякими змінами до цього положення Кодексу надано можливість приватизовувати земельні ділянки власникам нерухомого майна, яке знаходиться на такій ділянці та громадянам, які отримали землю у користування до набрання чинності цієї норми», - додають автори.

При цьому зазначається, що через війну з РФ значна кількість житла знищена. «В країні на сьогодні склалась доволі складна ситуація із можливістю забезпечення житлом тих громадян, які вимушено покинули свої домівки або взагалі їх втратили», - зазначається у записці.

У зв’язку з цим пропонується внести зміни до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України та відновити право безоплатної приватизації земельних ділянок державної та комунальної власності для громадян, які є внутрішньо переміщеними особами та/або втратили житло, включене до Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель та споруд.

Стаття 121 Земельного кодексу передбачає, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики  підтримав законопроєкт  про тимчасове звільнення від сплати єдиного податку сільгоспвиробників, які перебували в окупації.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді