До кандидата на директора НАБУ Олександра Вікула виникли питання щодо декларування його матір’ю доходів

07:20, 21 лютого 2023
Комісія з відбору директора НАБУ здивувалася тому, що мати кандидата Олександра Вікула 20 років проживає за кордоном і не отримала там офіційного статусу.
До кандидата на директора НАБУ Олександра Вікула виникли питання щодо декларування його матір’ю доходів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 20 лютого 2023 року розпочалися співбесіди щодо доброчесності з кандидатами на посаду директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ). Комісія з відбору почала співбесіди з начальника Департаменту протидії злочинам, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора Юрія Бєлоусова (детальніше про запитання, які до нього виникли – за посиланням).

Другим співбесіду проходив детектив Четвертого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Михайло Буртовий. До нього виникли численні запитання стосовно його майна та майна родичів (деталі – за посиланням).

Третім співбесіду проходив начальник відділу представництва інтересів держави з питань земельних відносин Вінницької обласної прокуратури Олександр Вікул.

До нього виникли питання стосовно придбання автомобіля Mercedes Benz і відповідності його доходів на цю покупку.

Кандидат зазначив, що це було найбільш коштовне придбання родини за весь час трудової діяльності.

Голова Комісії з відбору Микола Кучерявенко запитав, яка сума була зазначена у договорі купівлі-продажу.

«Щодо нового автомобіля, я придбав його тут, на ринку у Києві, і особливої уваги не надав при оформленні документів. У мене виникло питання до оцінщика – що він зазначає в оцінці суму вдвічі менше, ніж було придбано. Він сказав, що це така звична практика.

Ця ціна не вплинула на сплату податків. Бо і продавець його в перший раз продавав. Податки має сплачувати саме продавець, який отримує дохід від цього. Недоплата податків не відбулася», - зазначив кандидат.

Втім, як підкреслив член Комісії Кирило Легких, питання не у тому, відбулася чи ні недоплата податків, а у тому, як людина діє.

Також виникло питання стосовно набуття права власності на квартиру у Вінниці у 2009 році за 100 тисяч грн площею 58,2 кв м. «Чи придбали Ви це майно за власні кошти?» - запитали кандидата члени Комісії.

«Ні, я придбав це майно не за власні кошти і не для себе.

Мати поїхала у 2002-2003 році за кордон на заробітки. І їй вдалося там заробити певні кошти, і я цими коштами розпоряджався. Дана квартира була придбана для моєї сестри. І вона у подальшому в цій квартирі і проживає», зазначив кандидат.

«З тих сум, які мати перераховувала, податки не сплачувалися», сказав Олександр Вікул.

Микола Кучерявенко відмітив, що відповідно до Податкового кодексу, треба сплачувати і податки з тих доходів, які отримуються з джерела з-за кордону.

Олександр Вікул підкреслив, що зі свого досвіду роботи у прокуратурі знає, що якщо немає ніякого контролю, то немає й стимулу для громадян дотримуватися обов’язку зі сплати податків. «Зараз я би вчинив по-іншому, але у 2003-2004 роках у нашій країні була інша ситуація», додав він.

«25 жовтня 2005 року Ви набули право власності на квартиру площею 43 кв м у Вінниці вартістю 133 тисяч грн. Ви придбали це майно за власні кошти?» запитав Микола Кучерявенко.

Кандидат відповів, що на цю квартиру також надала кошти мати, приблизно 10 тисяч доларів. Також оформлювався кредит у банку на 15 тисяч доларів. «На той час діяла і зараз діє процедура часткового погашення молодіжним фондом. Частку відсоткової ставки мені допомагав погасити молодіжний фонд. У цій квартирі я зараз проживаю. Моя родина – дружина та діти поїхали в Осло після початку війни», зазначив кандидат.

«Які підтвердження тому, що Вам гроші перерахувала мати, є?» - запитав Микола Кучерявенко.

«Єдине підтвердження, яке лишилося, це мати написала пояснення», - зазначив кандидат. Отже, підтвердження переказів не лишилося.

«Можливо, є податкова декларація матері, яка там працює та отримує гроші?» - уточнили члени Комісії.

«На жаль, ні, бо мати там не оформлена офіційно, і трудовий договір з нею відсутній» зауважив кандидат.

«Тобто, 20 років вона там і досі немає там офіційних джерел доходів?» запитав Кучерявенко.

«На яких правових підставах Ваша мати знаходиться у Норвегії весь цей час?», - уточнив Олексій Савчук.

«Так, вона нелегальна мігрантка», - відповів кандидат.

Також до кандидата виникли питання щодо його постів у соцмережах, зокрема, у членів Комісії від «міжнародників».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді