Комітет підтримав прийняття законопроекту про повернення рукописних протоколів до судів і відкладення внесення рішень до Реєстру

07:15, 3 березня 2023
Суд зможе вносити до Реєстру судові рішення після «усунення відповідних обставин».
Комітет підтримав прийняття законопроекту про повернення рукописних протоколів до судів і відкладення внесення рішень до Реєстру
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

2 березня Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав прийняття законопроекту 8359, яким пропонується повернутися до рукописних протоколів та надати можливості суддям відкладати на невизначений строк внесення судових рішень до Реєстру. 13 січня голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов зареєстрував його у Раді, і він був обґрунтований відсутністю електропостачання у судах.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 14 лютого Вища рада правосуддя підтримала законопроект 8359. Зокрема, запропоновано доповнити Господарський, Цивільний процесуальний кодекси та Кодекс адмінсудочинства нормами про те, що в разі об’єктивної неможливості здійснення повного фіксування судового засідання технічними засобами хід судового засідання фіксується секретарем судового засідання письмово у протоколі судового засідання, в якому відображаються істотні моменти розгляду справи в тій послідовності, в якій вони мали місце в судовому засіданні.

Також  автори запропонували дозволити затримувати внесення рішень до Реєстру. Відповідні зміни вносяться до Закону «Про доступ до судових рішень», а саме про те, що в разі об’єктивної неможливості внесення судового рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень суд вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів за першої можливості, але не пізніше 5 робочих днів із дня усунення відповідних обставин.

Тобто, суд зможе почекати усунення «відповідних обставин». Однак, які саме це «відповідні обставини» автори законопроекту не уточнюють.

Вища рада правосуддя вважає законопроект необхідним, зокрема, з точки зору того, що він зменшить ризики притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності. «Запропоновані суб’єктом законодавчої ініціативи норми є актуальними і дадуть змогу забезпечити уникнення ризику притягнення судді до дисциплінарної відповідальності за несвоєчасне надання суддею копії судового рішення для її внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень з незалежних від судді обставин», - зазначає ВРП.

Нагадаємо, Голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков під час обговорення цього законопроекту на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики 13 лютого зауважив, що суди поступово забезпечують генераторами.

«На теперішній час ми дуже активно працюємо з нашими донорами і фактично кожного тижня отримуємо нові генератори. Там у нас є дійсно питання стосовно обліковування цих генераторів, тому що це донорська допомога», - підкреслив голова ДСА. Разом з тим, він підтримав цей законопроект.

Нагадаємо, раніше з публічного доступу вилучили тексти понад 6 мільйонів судових рішень, включно зі справами про корупцію. Крім того, за даними моніторингу громадських організацій, у Реєстрі закрили і справи, які стосуються корупційних правопорушень чиновників та посадовців, рішення по яким суди виносили ще до війни.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області