«Більше не було компетентних і доброчесних» – у Комісії з добору членів ВККС пояснили, чому відібрали лише 10 суддів з 32 рекомендованих кандидатів

15:29, 15 березня 2023
На думку Конкурсної комісії, «якість» кандидатів на посади членів ВККС з числа суддів, була не надто високою.
«Більше не було компетентних і доброчесних» – у Комісії з добору членів ВККС пояснили, чому відібрали лише 10 суддів з 32 рекомендованих кандидатів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Конкурсній комісії з добору членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів роз’яснили, чому рекомендували на посади членів ВККС всього 10 суддів з загального списку рекомендованих в 32 кандидата.

Нагадаємо, що Конкурсна комісія рекомендувала на посади членів ВККС 32 кандидатів, лише 10 з яких є суддями, а ще 22 кандидата є адвокатами, науковцями-правниками, представниками правоохоронних органів, громадськими діячами тощо.

Фактично, Вища рада правосуддя, яка має обрати половину складу ВККС з числа суддів (тобто, 8 членів ВККС з 16 обов’язково повинні бути суддями або суддями у відставці), тепер не має великого вибору серед кандидатів-суддів. Одночасно, Рада правосуддя має досить великий вибір з числа кандидатів адвокатів, науковців тощо.

Під час брифінгу для ЗМІ, якій відбувся після оголошення результатів, член Конкурсної комісії по квоті міжнародних експертів Роберт Брукхейсен (Нідерланди) так пояснив диспропорцію у кількості рекомендацій.

«Нам потрібно було обрати кандидатів на основі критеріїв компетентності та доброчесності. Саме це ми і зробили. На першому етапі у нас було близько 100 суддів, які подали документи на конкурс. Але відібрали ми лише 10 суддів. Причина, чому нам не вдалося відібрати більше суддів або суддів у відставці, полягає в тому, що вони видалися нам такими, що не зовсім в повній мірі відповідають критеріям професійної компетентності та доброчесності. Особливо доброчесність в судовій системі (України) викликає дуже багато запитань. Ці люди не змогли переконати нас у своєї доброчесності. Власне, зважаючи на це, ми змогли відібрати лише 10 суддів», - розповів Роберт Брукхейсен.

Нагадаємо, що зі списком осіб, які отримали від Конкурсної комісії рекомендації на призначення на посади членів ВККС, можна ознайомитися за посиланням.

Зі списком 64 кандидатів, які раніше були відібрані для проходження співбесід, також можна ознайомитися за посиланням.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді