Як буде відбуватися переатестація митників: порядок

14:30, 16 квітня 2023
Верховна Рада схвалила законопроект, який передбачає переатестацію працівників Митної служби: кого можуть звільнити.
Як буде відбуватися переатестація митників: порядок
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Працівників Митної служби чекає переатестація. Її порядок передбачений законопроектом 6490-д, який 11 квітня Верховна Рада ухвалила за основу.

При цьому, проект визначає новий розмір посадових окладів на митниці.

Відповідно до проекту Кабінет Міністрів повинен забезпечити через 3 місяці з дня прийняття розпорядження про призначення голови Держмитслужби, якого, як ми раніше писали, обере конкурсна комісія, утворення новим керівником, атестаційних комісій та проведення атестації посадових осіб митних органів у такому порядку.

З метою підтвердження належного рівня кваліфікації, професійної компетентності та відповідності займаній посаді посадові особи митних органів, які займають посади державної служби категорій «Б» і «В», підлягають одноразовій атестації.

Атестаційні комісії утворюються керівником Держмитслужби в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Порядок організації та проведення атестацій визначається КМУ.

Не підлягають атестації посадові особи митних органів, які:

  • перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами,
  • у відпустці для догляду за дитиною;
  • навчаються в закладах освіти за очною формою здобуття освіти;
  • призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийняті на військову службу за контрактом;
  • особи, які призначаються на посади державної служби в митних органах за результатами конкурсу в період проведення атестації.

Вагітні жінки проходять атестацію за власним бажанням.

Письмова відмова посадової особи митного органу від проходження атестації є підставою для припинення державної служби такої особи.

Проведення атестації включає тестування на знання законодавства з питань митної справи, спеціального законодавства, що пов’язане із завданнями та змістом роботи посадової особи, антикорупційного законодавства, тестування на загальні здібності (зокрема абстрактне мислення, числове мислення, вербальне мислення), співбесіду щодо відповідності професійної компетентності та доброчесності посадової особи.

Під час проведення співбесіди щодо відповідності професійної компетентності та доброчесності посадової особи атестаційною комісією враховуються (за наявності) результати проведених уповноваженими органами контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя посадових осіб, спеціальних перевірок, скарги від підприємств та громадян, а також оцінюються ділові, моральні та професійні якості, виявлені посадовими особами при виконанні посадових обов'язків.

Посадова особа під час проходження співбесіди має право подавати усні та письмові пояснення, заперечення, документи, доводи, міркування щодо підтвердження відповідності своєї професійної компетентності та доброчесності.

Співбесіда щодо відповідності професійної компетентності та доброчесності посадової особи проводиться тільки в її присутності.

На кожну посадову особу, яка підлягає атестації, безпосередній керівник складає характеристику, що подається атестаційній комісії після ознайомлення з нею посадової особи, але не пізніше ніж за тиждень до проведення атестації.

Безпосередній керівник посадової особи, яка підлягає атестації, не може бути членом атестаційної комісії.

Під час співбесіди посадової особи може бути ініційоване проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа або психологічного тестування в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

В такому випадку завершення співбесіди переноситься на час, необхідний для таких тестувань та ознайомлення з їх результатами членів комісії і посадової особи.

Результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа та/ або психологічного тестування не є підставою для прийняття рішення атестаційної комісії про часткову відповідність або про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді, а використовуються під час проведення співбесіди з нею виключно як інформація ймовірного характеру, яка сприяє формуванню оцінки працівника.

Результати психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа не можуть бути підставою для ініціювання кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Письмова відмова посадової особи митного органу від участі в психофізіологічному дослідженні із застосуванням поліграфа та/ або психологічного тестування у разі його ініціювання атестаційною комісією є підставою для припинення державної служби такої особи.

Письмові висновки атестаційної комісії про проведене оцінювання ділових, моральних та професійних якостей посадової особи, а також про результати проведених щодо неї уповноваженими органами контролю та перевірки декларацій, моніторингу способу життя, спеціальних перевірок з врахуванням наданих посадовою особою інформації та матеріалів, включаються до рішення комісії про результати проходження атестації із долученням відповідних документів та відомостей, на яких такі висновки ґрунтуються.

Висновки проведених психофізіологічного опитування із застосуванням поліграфа або психологічного тестування не підлягають зберіганню і знищуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

За результатами атестації посадової особи митного органу атестаційна комісія ухвалює одне з таких рішень з його обґрунтуванням:

  • про відповідність посадової особи митного органу займаній посаді;
  • про часткову відповідність посадової особи митного органу займаній посаді;
  • про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді.

Рішення атестаційної комісії про часткову відповідність або про невідповідність посадової особи митного органу займаній посаді може включати рекомендації суб’єкту призначення посадової особи, що проходила атестацію, з відповідними обґрунтуваннями щодо:

  • переведення такої особи на нижчу посаду державної служби або іншу рівнозначну вакантну посаду, з урахуванням положень статті 41 Закону України «Про державну службу»;
  • направлення такої особи на підвищення кваліфікації;
  • звільнення такої особи із займаної посади (тільки у разі прийняття рішення про її невідповідність займаній посаді).

Рішення атестаційної комісії має бути доведено до посадової особи, щодо якої його прийнято, не пізніше 5 робочих днів з дня ухвалення в порядку, визначеному статтею 9-1 Закону «Про державну службу».

Посадова особа митного органу, яка не згодна з рішенням атестаційної комісії щодо результатів атестації, має право протягом 10 днів з дня ознайомлення з ним подати атестаційній комісії заперечення на таке рішення, яке має бути розглянуто комісією у строк не пізніше 20 днів з дня отримання.

За результатами розгляду такого заперечення комісією складається додаток до рішення атестаційної комісії, який є невід’ємною частиною цього рішення.

За результатами атестації рішення про подальше проходження служби посадовою особою, в тому числі щодо переведення посадової особи за її згодою на іншу посаду або про звільнення з посади, приймається суб’єктом призначення такої посадової особи у 30-денний строк з дня прийняття рішення атестаційної комісії про результати атестації, але не раніше закінчення строку на подання посадовою особою заперечення на рішення.

Ненадання посадовою особою згоди на переведення на іншу посаду у 30- денний строк з дня прийняття рішення атестаційної комісії про результати атестації є підставою для звільнення такої посадової особи.

Призначення на посади (в тому числі шляхом переведення) та звільнення з посад осіб за результатами проходження атестації здійснюється без погодження Міністра, яким спрямовується та координується діяльність центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику.

У разі неприйняття керівником митного органу відповідного рішення за результатами атестації у встановлений строк, вважається що посадова особа митного органу успішно пройшла атестацію та відповідає займаній посаді.

Наказ про звільнення посадової особи за результатами атестації може бути виданий суб’єктом призначення або керівником державної служби у період тимчасової непрацездатності такої посадової особи або її відпустки із зазначенням дати звільнення, яка є першим робочим днем, наступним за днем закінчення тимчасової непрацездатності, зазначеним у документі про тимчасову непрацездатність, або першим робочим днем після закінчення відпустки.

Документи про проходження та результати атестації посадової особи зберігаються в особовій справі такої особи.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Рищенко
    Андрій Рищенко
    суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду
  • Андрій Ліуш
    Андрій Ліуш
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Ярослав Боровець
    Ярослав Боровець
    заступник голови Господарського суду Тернопільської області