Нового головного митника буде обирати конкурсна комісія з іноземними експертами

07:50, 14 квітня 2023
Як будуть призначати нового керівника Митної служби.
Нового головного митника буде обирати конкурсна комісія з іноземними експертами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 1 лютого було звільнено керівництво митниці. Голова податкового Комітету ВР Данило Гетманцев пообіцяв, що нове керівництво буде призначено за прозорими правилами.

6 квітня 2023 року у Раді зареєстрували відповідний законопроект 6490-д про внесення змін до Митного кодексу щодо встановлення особливостей проходження служби в митних органах та проведення атестації посадових осіб митних органів. А вже 11 квітня парламент ухвалив його за основу.

Як будуть обирати нового головного митника

Відповідно до статті 570-2 законопроекту голова Державної митної служби призначається на посаду Кабміном за поданням Прем’єр-міністра за пропозицією комісії з проведення конкурсу (конкурсна комісія).

До складу конкурсної комісії входять 9 осіб, які визначаються Урядом.

З них 5 – визначаються Кабміном на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які відповідно до міжнародних або міждержавних угод протягом останніх 3 років до дня припинення строку повноважень голови Митної служби, або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сферах проведення структурних реформ, фінансової та технічної підтримки України, запобігання і протидії корупції.

МЗС визначає перелік таких міжнародних та іноземних організацій.

Зазначені міжнародні та іноземні організації погоджують пропозицію спільного списку кандидатів до складу конкурсної комісії у складі не менше 5 осіб.

Рішення про визначення членів конкурсної комісії приймається на відкритому засіданні Кабінету Міністрів не пізніше ніж через 14 днів з дня надходження пропозицій міжнародних організацій.

Членом конкурсної комісії може бути особа, яка має вищу освіту, бездоганну ділову репутацію, високі професійні і моральні якості, а також досвід роботи у сферах права, економіки та/або запобігання корупції не менше п'яти років.

Конкурсна комісія вважається повноважною в разі затвердження її в повному складі.

Засідання комісії є правомочним, якщо в ньому бере участь не менше семи осіб.

Рішення конкурсної комісії вважається прийнятим, якщо за нього на засіданні конкурсної комісії проголосувала більшість присутніх членів комісії, у тому числі не менше 3 членів комісії, визначених Кабміном на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій.

Отже, якщо на засіданні присутні 9 членів, то необхідно 5 голосів, з яких 3 мають дати «міжнародники».

Члени конкурсної комісії можуть брати участь у її засіданні дистанційно в режимі відеоконференції.

Засідання конкурсної комісії відкриті для представників міжнародних організацій, громадськості, засобів масової інформації і журналістів. Забезпечуються відео- та аудіофіксація, а також трансляція в режимі реального часу засідань конкурсної комісії на офіційному сайті КМУ засідань конкурсної комісії.

Роботу та організаційно-технічне забезпечення конкурсної комісії та її членів забезпечує Секретаріат КМУ. Фінансування діяльності конкурсної комісії та її членів може здійснюватися за рахунок залучення міжнародної технічної допомоги.

Конкурсна комісія буде проводити з кандидатами на посаду співбесіди з метою оцінки відповідності професійної компетентності та доброчесності.

Конкурсна комісія вносить подання стосовно однієї кандидатури з числа учасників конкурсу Прем’єр-міністру, яке він зобов'язаний протягом 5 днів внести на розгляд КМУ для призначення.

КМУ протягом десяти днів з дня внесення Прем’єр-міністром подання про призначення кандидата призначає Голову Держмитслужби.

Оскарження рішення конкурсної комісії не зупиняє призначення переможця конкурсу.

Голова Держмитслужби призначається на посаду строком на 5 років з укладанням з ним контракту про проходження державної служби у порядку та за формою, встановленими Кабінетом Міністрів України. Одна і та сама особа не може обіймати цю посаду більше ніж два строки поспіль.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Рищенко
    Андрій Рищенко
    суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду
  • Андрій Ліуш
    Андрій Ліуш
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Ярослав Боровець
    Ярослав Боровець
    заступник голови Господарського суду Тернопільської області