Верховна Рада не збирається відкривати дані про склад народних обранців та результати їх роботи всупереч рекомендаціям GRECO

14:12, 25 квітня 2023
Парламентарі закрили інформацію про себе і свою роботу з лютого 2022 року, а деякі Комітети Верховної Ради не публікують жодних даних про свою діяльність: GRECO нагадала Комітетам про обов'язок публікувати розклад засідань, ухвалених актів, протоколів, стенограм засідань та слухань.
Верховна Рада не збирається відкривати дані про склад народних обранців та результати їх роботи всупереч рекомендаціям GRECO
Джерело фото: rada.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітети Верховної Ради зобов’язані інформувати громадськість про свою діяльність, зокрема шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань, прийнятих актів, протоколів, стенограм засідань і слухань та розміщувати іншу інформацію на офіційному веб-сайті комітету. Про це йдеться у Звіті «Група держав проти корупції» (GRECO) про відповідність України (щодо запобігання корупції щодо членів парламенту, суддів і прокурорів), прийнятому GRECO на її 93-му пленарному засіданні.

Як відомо, за останні місяці відкритість даних стосовно діяльності державних органів поступово відновлюється. Зокрема, відкрито, з трансляцією, відбувся конкурс на посаду директора НАБУ, Вища рада правосуддя відновила розділ з інформацією про свій склад та, після деяких змін, планує прямі трансляції співбесід з кандидатами до ВККС, на ютуб-каналі Уряду можна подивитися відео із засідань Кабміну, Верховний Суд проводить онлайн-семінари для суддів, ВАКС транслює судові засідання тощо.

Однак ця відкритість не стосується Верховної Ради.

Так, з лютого 2022 року на сайті Верховної Ради зник розділ з переліком народних депутатів, і, відповідно, неможливо зрозуміти, чим той чи інший депутат займається. Адже, якщо раніше у профілі народного обранця публікувалися його законотворчі ініціативи, подані поправки та звернення, інформація про комітет, в якому він працює, то зараз ці дані повністю закриті.

Засідання Комітетів відбуваються, як правило, віддалено – тобто, депутати беруть участь у них як з кабінету, так і з власного автомобіля чи будь-якого іншого місця. Ця практика була введена ще у часи пандемії. Однак, при цьому, хоча депутати й не збираються в одному місці, що може створити для них небезпеку, з якихось причин Комітети не публікують відеозапис засідання чи принаймі його протокол/стенограму навіть постфактум.

На сайтах окремих комітетів взагалі відсутня будь-яка інформація про їх роботу.

Наприклад, Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності не оновлював дані про свою діяльність з лютого минулого року.

При цьому у такій закритості має місце певний нонсенс – адже стенограми засідань самого парламенту публікуються, а на сайті ВР містяться вибіркові новини щодо поїздок у відрядження, круглих столів тощо за участі певних депутатів.

Отже, незалежні спостерігачі, журналісти можуть скласти уявлення про діяльність народних обранців лише з тієї вибіркової інформації, яку надає сайт парламенту чи окремі депутати у своїх соцмережах.  

В які строки Верховна Рада, її комітети та народні депутати планують відновити інформування громадськості про свою роботу, поки невідомо.

Разом з тим, у Звіті «Група держав проти корупції» (GRECO) про відповідність України (щодо запобігання корупції щодо членів парламенту, суддів і прокурорів), прийнятого GRECO на її 93-му пленарному засіданні 20-24 березня 2023 р. безпосередньо вказано про обов’язок Комітетів Верховної Ради України публікувати ці дані.

«Українська влада наголошує, що відповідно до відповідного законодавства комітети Верховної Ради (парламенту) зобов’язані будувати свою роботу, зокрема, на принципах верховенства права, законності, гласності, плановості, вільного обговорення та вирішення питань, а також інформувати громадськість про свою діяльність, зокрема шляхом оприлюднення плану роботи, розкладу засідань, прийнятих актів, протоколів, стенограм засідань і слухань та розміщувати іншу інформацію на офіційному веб-сайті комітету», - зазначено у Звіті.

При цьому, експерти GRECO, вочевидь, не аналізували поточну ситуацію, а опиралися на дані, надані українськими законодавцями.

Останні ж, як вказано у документі, «наголошують, що цифрове урядування є реальністю в Україні та забезпечило більшу відкритість та інклюзивність законодавчої роботи, наприклад, система електронних комітетів, що дозволяє здійснювати електронне голосування та відображення результатів голосування онлайн, розробка сайтів і каналів у соціальних мережах, трансляція засідань через YouTube тощо».

«Засідання комітетів та інші заходи проводяться відкрито з обов’язковим залученням розробників та ініціаторів законопроектів, представників відповідних міністерств і відомств, органів місцевого самоврядування та їх об’єднань, громадських і міжнародних організацій, фахівців, фахівців науково-дослідних установ, а також у присутності акредитованих журналістів та представників ЗМІ», - йдеться у Звіті.

При цьому, як відомо, представникам ЗМІ з початком вторгнення заборонили присутність на засіданнях комітетів, тож дана інформація у звіті не відповідає дійсності.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді