Припинення державної служби у разі виходу на пенсію та продовження перебування на держслужбі після досягнення 65-річного віку – роз’яснення НАДС

11:00, 22 жовтня 2023
Вихідна допомога держслужбовцям, які звільняються на пенсію, виплачується лише одноразово.
Припинення державної служби у разі виходу на пенсію та продовження перебування на держслужбі після досягнення 65-річного віку – роз’яснення НАДС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному агентстві з питань державної служби (НАДС) підготували роз’яснення щодо питань припинення державної служби у разі виходу державного службовця на пенсію та продовження строку перебування на державній службі після досягнення державним службовцем 65-річного віку.

Як зазначено у роз’ясненні НАДС, державна служба припиняється у разі виходу державного службовця на пенсію або досягнення державним службовцем 65 років.

При цьому звільнення державного службовця на пенсію можливе виключно за відповідною заявою цього державного службовця. При цьому звільнення з посади держслужбовця має відбутися у строк, вказаний в його заяві.

Втім, як підкреслили у НАДС, особа, звільнена з держслужби на пенсію, може бути знову призначена на посаду державної служби. Відповідно, особа може повторно звільнитися з посади державної служби у зв’язку з виходом на пенсію.

Отже, вказана підстава для звільнення може бути використана особою неодноразово.

Як зазначили у НАДС, у разі звільнення держслужбовця з посади у зв’язку з виходом на пенсію, службовцю виплачується вихідна допомога у розмірі середньої місячної заробітної плати.

Однак, слід звернути увагу на те, що відповідна вихідна допомога виплачується державному службовцю лише одноразово.

Таким чином, при повторному звільненні з державної служби на пенсію, вихідна допомога держслужбовцю вже не сплачується.

Окремо в НАДС підкреслили, що сам собі вихід держслужбовця на пенсію або досягнення ним 65-річного віку, що не призвело до його звільнення з державної служби, не дає права на вказану вихідну допомогу.

Також, у НАДС нагадали, що за рішенням суб’єкта призначення, у зв’язку з потребами державної служби, держслужбовець може бути залишений на державній службі після досягнення ним 65-річного віку за його згодою.

Рішення про продовження строку перебування на державній службі приймається суб’єктом призначення щороку, але не більше як до досягнення державним службовцем 70-річного віку.

У НАДС підкреслили, що рішення про продовження служби доцільно оформлювати наказом (розпорядженням) суб’єкта призначення.

З повними текстом роз’яснення НАДС можна ознайомитися нижче:

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду