Створення Військової поліції зможуть профінансувати за рахунок проектів міжнародних партнерів України

08:30, 29 червня 2024
Ініціатори законопроекту про Військову поліцію пропонують, аби її створення фінансували також і за рахунок міжнародних програм технічної допомоги країн-партнерів.
Створення Військової поліції зможуть профінансувати за рахунок проектів міжнародних партнерів України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Фінансувати створення Військової поліції можна буде, у тому числі, за рахунок міжнародних партнерів. Це передбачено законопроектом про Військову поліцію №6569-д, який Верховна Рада 19 червня прийняла в першому читанні.

Відповідно до проекту Військова поліція комплектується за рахунок чисельності Збройних Сил України та не може перевищувати 1,5% чисельності Збройних Сил України. Наразі загальна цифра ЗСУ не озвучується, втім, у січні Президент у інтерв'ю німецькому телеканалу ARD назвав приблизну цифру у 880 тисяч. Відповідно, Військова поліція зможе налічувати приблизно до 13 тисяч осіб.

До загальної структури Військової поліції будуть входити центральний орган управління, територіальні органи управління міжрегіональні, регіональні, місцеві), центри спеціального призначення, навчальні центри Військової поліції і дисциплінарні батальйони. Також пропонується, аби у структурі органів управління Військової поліції діяли оперативні та оперативно-технічні підрозділи, підрозділи патрульно-постової служби, підрозділи безпеки дорожнього руху, підрозділи внутрішньої безпеки, гауптвахти, а також інші підрозділи, діяльність яких спрямована на виконання завдань Військової поліції або на забезпечення її функціонування.

Рішення про створення, кількість та склад органів управління, підрозділів, центрів Військової поліції та дисциплінарних батальйонів, визначення їх структури та дислокації приймається Міністром оборони України виходячи з умов дислокації військ (сил) за поданням Начальника Військової поліції, погодженим з Головнокомандувачем ЗСУ.

Законопроект передбачає, що фінансування Військової поліції здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету в межах обсягів бюджетних призначень, визначених головному розпоряднику – Міністерству оборони і передбачених окремим рядком у Державному бюджеті, «а також з інших джерел, передбачених міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги».

Забезпечення Військової поліції матеріально-технічними засобами, спеціальною технікою, іншим майном, а також квартирно-експлуатаційне, медичне, фінансове та інше забезпечення здійснюються за нормами та в порядку, що встановлені законодавством України, у тому числі у порядку передбаченому міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги.

Як вказують автори цього проекту, «кадрове, фінансове та матеріально-технічне забезпечення планується здійснювати за рахунок вже існуючих видатків Державного бюджету України на відповідні органи, частина повноважень яких перейде до Військової поліції, зокрема, за рахунок вже існуючих видатків Державного бюджету України на відповідні органи: з бюджетів Міністерства оборони України, Державного бюро розслідувань, а також можливих міжнародних програм технічної допомоги країн-партнерів для підготовки військових поліцейських».

Разом з тим, як вказало ГНЕУ у своєму висновку, «навряд чи можна погодитись із пропонованим регулюванням фінансування Військової поліції, оскільки це не забезпечить незалежність здійснення повноважень ВП та протирічить закріпленим у ст. 4 проекту гарантіям незалежності ВП, зокрема, особливому порядку її фінансування».

Нагадаємо, що наразі також обговорюється відновлення в Україні системи військових судів. Чи будуть їх створення фінансувати також за рахунок міжнародних партнерів – поки невідомо.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд