Павло Вовк припиняє участь у конкурсі до нового Верховного Суду

16:17, 17 липня 2017
Голова ОАСК П. Вовк за власної ініціативи припиняє участь у конкурсі до нового Верховного Суду.
Павло Вовк припиняє участь у конкурсі до нового Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

- Павле Вячеславовичу, чому ви вирішили звернутися до ВККС із заявою про припинення участі у конкурсі?

- Насамперед, я звернувся з заявою про призупинення кваліфікаційного оцінювання під час участі у конкурсі до Верховного Суду. Це рішення для мене непросте. Відчував, що багато людей підтримували мене та розцінювали мою участь як супротив тим спробам нівелювання рівня самого конкурсу та ганебного приниження його учасників так званими «представниками» так званої «громадськості».

Багато людей були свідками, що впродовж всього конкурсу мені чинилися всілякі штучні перешкоди для успішного завершення моєї участі у ньому. Зацікавлені в тому, щоб «вибити» мене з конкурсу, придумували та поширювали у ЗМІ наклепи та спотворену інформацію про мене. Звісно, ці всі примітивні інструменти не мали ефекту і я пройшов весь конкурс з доволі високими показниками. Жодні «маски-шоу» мені не завадили.

Голова Комісії публічно заявляв про тиск на ВККСУ, а саме про вимогу однією з політичних партій прийняти індивідуальні рішення по двох кандидатах з тим, щоб Комісія погодилася з негативними висновками ГРД. І хоч прізвища «неугодних» кандидатів і назва політичної партії не були озвучені, я не виключаю, що йшлося і про мене, адже саме окремі члени ГРД мають стійні та тривалі зв’язки з численними політиками, й цілком ймовірно, що вони організували відповідне звернення від згаданої політичної партії. Це є яскравим свідченням політизації конкурсу, а правоохоронні органи не цікавилися таким цинічним прямим впливом на ВККСУ зі спробами публічного невмотивованого та безпідставного приниження кандидатів.

Таким чином, у разі негативного рішення ВККС, можна було б стверджувати, що таке рішення було прийнято під тиском, у разі позитивного — могли б також залишитися сумніви, адже не закрите безпідставно порушене кримінальне провадження, де я маю процесуальний статус свідка. Я певен у своїй правоті та не хвилююся з цього приводу. Водночас, для достеменного спростування наклепницької інформації та доведення правомірності своєї поведінки необхідний час на використання відповідних правових механізмів. Час, якого сьогодні фактично немає. Тим більше, що, згідно закону, Верховний Суд мав бути утворений протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом України «Про судоустрій і статус суддів», і цей термін вже сплив. Вважаю, що кандидати своєю поведінкою все ж мають сприяти довірі до проведення конкурсу, тому і було прийняте відповідне рішення з мого боку.

Принагідно зазначу, що наразі порушені вже три кримінальні провадження щодо окремих неправомірних дій працівників правоохоронних органів щодо мене, в яких я маю статус потерпілого.

Нагадаю, що з усіх без виключення пунктів, котрі намагалися мені поставити у провину, спекулюючи на понятті «доброчесність», я надав дуже вичерпні відповіді та пояснення на адресу ВККС, спростувавши всі закиди на мою адресу. Конкурс проходив безпрецедентно відкрито і кожен може переконатися, що я, як кандидат, протягом конкурсу показав достойні результати.

Зараз наголошую на тому, що звернувся з відповідною заявою до ВККС не через «особисті обставини», котрі мені дружно намагалися організувати керовані правоохоронні органи та окремі політики, використовуючи для цього своїх пішаків — купку осіб, які зухвало називають себе громадськістю, які є політично вмотивованими та упередженими відносно більшості кандидатів.

- Павле Вячеславовичу, на Вашу думку, чи є ще довіра до конкурсу до нового ВС і хто найбільше підірвав її?

- На мою думку, довіра ще залишилася, але лише завдяки діям ВККС та окремих конкурсантів.

Найбільше зашкодили конкурсу своїми діями політики, які під час голосування за реформу передбачили такий унікальний інститут як ГРД, який не відповідає жодним європейським принципам, та окремі члени ГРД, про що численно було зазначено у ЗМІ.

 

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді