Як визначити походження дитини від батька, якщо жінка та чоловік дитини не перебувають у шлюбі між собою

11:01, 20 липня 2022
Що варто знати про визначення походження дитини.
Як визначити походження дитини від батька, якщо жінка та чоловік дитини не перебувають у шлюбі між собою
Джерело фото: biz.today.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою, регулює стаття 122 Сімейного кодексу України. Про це повідомляє Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції - м. Львів.

«У ній йдеться: дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі Свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров’я про народження дружиною дитини.

Дитина, яка народжена до спливу 10 місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

Подружжя, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу 10 місяців після припинення їх шлюбу, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір’ю дитини заяви про визнання батьківства.

Якщо дитина народилася до спливу 10 місяців від дня припинення шлюбу внаслідок смерті чоловіка, походження дитини від батька може бути визначене за спільною заявою матері та чоловіка, який вважає себе батьком.

Статтею 125 Сімейного кодексу визначається походження дитини, батьки якої не перебувають у шлюбі між собою. У такому випадку походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини.

Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається:

1) за заявою матері та батька дитини;

2) за рішенням суду.

У статті 126 Сімейного кодексу зазначено: походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

Якщо заява про визнання батьківства не може бути подана особисто, вона може бути подана через представника або надіслана поштою, за умови її нотаріального засвідчення. Повноваження представника мають бути нотаріально засвідчені.

На підставі статті 135 СК при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою», - сказано у повідомленні.

Також ми писали, які документи мають подати працівники для застосування податкової соціальної пільги на дітей.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду