Державна реєстрація бізнесу в умовах воєнного стану: що варто знати

18:35, 28 липня 2022
Українцям пояснили головні особливості.
Державна реєстрація бізнесу в умовах воєнного стану: що варто знати
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро пояснило питання державної реєстрації бізнесу в умовах воєнного стану. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«У відповідності до статті 3 Конституції України права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Загалом ця стаття є фундаментом усіх наступних конституційних приписів, котрі спрямовуючи державну політику, регулюють її відносини з державою. Тож, положення статті є нормативно-юридичним фундаментом гуманістичного спрямування розвитку суспільного і державного життя в Україні.

Одним із таких базисних прав людини є право громадян на підприємницьку діяльність, що не заборонена законом, закріплене статтею 42 Конституції України.

Безбар’єрність в цій частині являє собою загальний підхід до формування та імплементації державної політики для забезпечення доступу всіх груп населення до різних сфер життєдіяльності. Будуючи вільний та комфортний соціальний простір, ми створюємо безбар’єрну країну з новим форматом моделі суспільства.

Тож, бізнес в Україні продовжує працювати, створюючи надійний плацдарм для зміцнення економічного фронту. В умовах воєнного стану з огляду на необхідність забезпечення достовірності відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Постановою КМУ від 6 березня 2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» реалізовано можливість проведення найбільш нагальних реєстраційних дій та встановлено особливості їх проведення.

Щодо основних особливостей, які варто врахувати вже на першому етапі:

- діє обмеженість кола суб’єктів, що можуть вчиняти реєстраційні дії. До таких наразі належать державні реєстратори, що перебувають у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації, місцезнаходженням якого є адміністративно-територіальна одиниця, що не включена до переліку, де припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів (до речі, станом на зміни від 27.06.2022 такі обмеження діють у деяких районах Запорізької області, а саме: Бердянський, Василівський, Мелітопольський, Пологівський), нотаріуси, включені до відповідного переліку, затвердженого Міністерством юстиції України, посадові особи Міністерства юстиції, його територіальних органів;

- територіальні органи Міністерства юстиції України реєструють виключно органи державної влади, органи місцевого самоврядування, казенні підприємства, державні підприємства, комунальні підприємства, комунальні організації (установи, заклади), державні організації (установи, заклади);

- державна реєстрація юридичної особи, місцезнаходженням якої є адміністративно-територіальна одиниця, що включена до переліку, де припиняється доступ користувачів до єдиних та державних реєстрів, проводиться незалежно від місцезнаходження такої юридичної особи.

Таким чином, сьогодні, звернувшись до державного реєстратора, можна зареєструвати юридичну особу будь-якої організаційно-правової форми та фізичну особу-підприємця.

Так, відносно юридичних осіб державна реєстрація здійснюється в межах області, однак з урахуванням переліку адміністративно-територіальних одиниць, де припиняється доступ до реєстрів. А щодо фізичних осіб-підприємців, то діє принцип екстериторіальності по всій Україні.

Актуальний перелік суб’єктів державної реєстрації, які сьогодні здійснюють державну реєстрацію бізнесу, можна знайти на офіційному вебсайті Міністерства юстиції України за посиланням.

Окрім того, з метою забезпечення зручного та інтуїтивного пошуку необхідної форми заяви, полегшення та прискорення процесу заповнення відповідних документів Міністерством юстиції України, форми заяв, що подаються для державної реєстрації, розміщено на власному вебсайті за посиланням.

Бізнес в своїй діяльності стикається з потребою проведення державної реєстрації створення, припинення та внесення змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Така потреба може виникати з цілого ряду причин: необхідність зміни керівника або підписанта юридичної особи; потреба у зміні місцезнаходження юридичної особи та місце проживання фізичної особи - підприємця; потреба у зміні видів економічної діяльності; потреба у зміні інформації про здійснення зв’язку та інше.

В цьому аспекті, особливо в умовах воєнного стану в державі, надважливим постає функціонування механізму спрощення процедури, шляхом створення онлайн-режиму, яка дозволить уникати бюрократичних процесів та оформлювати документи без зайвих паперів та черг до держустанов. На сьогодні працює онлайн-сервіс з автореєстрації через портал «Дія». Засобами порталу, без втручання державного реєстратора можна зареєструвати:

- юридичну особу – товариство з обмеженою відповідальністю, яка діє на підставі модельного статуту, а також вибрати спрощену систему оподаткування та подати заяву на реєстрацію платником податку на додану вартість (ПДВ);

- перехід юридичної особи на діяльність на підставі модельного статуту;

- фізичну особу-підприємця та обрати загальну чи спрощену систему оподаткування;

- зміни до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про фізичну особу-підприємця;

- припинення фізичної особи-підприємця.

До прикладу, змінити інформацію про фізичну особу-підприємця, що міститься в Єдиному державному реєстрі, можна шляхом внесення зміни до громадянства, видів економічної діяльності, контактної інформації, ПІБ, адреси реєстрації фізичної особи-підприємця.

Статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина. Повідомлення про реєстрацію чи відмову також з’явиться в кабінеті або буде відправлено на електронну пошту.

Отже, формат діджиталізації процесу здійснення державної реєстрації передусім є інструментом формування цифрового та інформаційного безбар’єрного простору навіть в умовах воєнного стану в Україні», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва