Надання відстрочки від військового обліку студентам, які виїхали за кордон з території активних бойових дій, – у Мінреінтеграції вказали на проблему

12:47, 2 вересня 2024
Під питанням опинилися громадяни, які виїхали за кордон з населених пунктів, що на момент виїзду не належали до територій активних бойових дій.
Надання відстрочки від військового обліку студентам, які виїхали за кордон з території активних бойових дій, – у Мінреінтеграції вказали на проблему
Джерело фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Уряд відтермінував подання при зарахуванні на навчання військово-облікових документів для осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях, а також осіб, які з цих територій та територій активних бойових дій виїхали за кордон. Таким громадянам потрібно подати військово-облікові документи за місцем навчання в семиденний строк після закінчення воєнного стану. 

На засіданні Координаційного штабу з питань деокупованих територій під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук наголосили, що при зарахуванні до закладу освіти відстрочка від військового обліку має надаватися незалежно від дати виїзду особи з території активних бойових дій за кордон.

Як зазначили у Мінреінтеграції, у ході засідання представник МОН доповідав про стан виконання пункту 34 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабміну від 30 грудня 2022 року № 1487.

Так, 9 липня 2024 року Уряд ухвалив зміни до пункту 34 Порядку. Згідно з ними, в умовах воєнного стану зарахування на навчання до закладів освіти громадян, які підлягають військовому обліку та перебувають на ТОТ або вибули з ТОТ та територій активних бойових дій за кордон, здійснюється з відстроченням взяття їх на військовий облік.

МОН надало методичні рекомендації для закладів вищої і фахової передвищої освіти щодо виконання пункту 34 Порядку. Однак під питанням опинилися громадяни, які виїхали за кордон з населених пунктів, що на момент виїзду не належали до територій активних бойових дій.

«Ці зміни повинні стосуватися всіх громадян, незалежно від того, коли саме вони виїхали. Головна вимога — щоб населений пункт належав до територій активних бойових дій на момент звернення громадянина», — наголосила очільниця Мінреінтеграцїі.

Відтак, МОН доручили доопрацювати цей аспект.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Мирошниченко
    Оксана Мирошниченко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Оксана Хардіна
    Оксана Хардіна
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва
  • Валерій Слободян
    Валерій Слободян
    заступник голови Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Лариса Опімах
    Лариса Опімах
    суддя Сумського окружного адміністративного суду