Депутати хочуть звільнити від судового збору осіб, які оскаржили постанову у справі про адміністративне правопорушення

18:52, 7 мая 2020
У Верховній Раді зареєстровано законопроект щодо звільнення від сплати судового збору.
Депутати хочуть звільнити від судового збору осіб, які оскаржили постанову у справі про адміністративне правопорушення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 3424 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо звільнення від сплати судового збору у зв'язку з оскарженням постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Зокрема, документ зареєстрували у ВР 4 травня.

Так, законопроект спрямований на усунення окремих правових колізій Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо звільнення осіб від сплати судового збору у випадку оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення.

«Прийняття запропонованого акту дозволить зберегти механізм сталого, ефективного доступу громадян до правосуддя, в частині оскарження постанов у справах про адміністративні правопорушення, повернення довіру суспільства до державної влади та її інституцій», — сказано у пояснювальній записці.

Відповідно проекту Закону особа, яка оскаржила постанову у справі про адміністративне правопорушення, звільняється від сплати судового збору.

Нагадуємо, що 18 квітня 2020 року Велика Палата Верховного Суду у постанові по справі № 543/775/17 прийшла до висновку що «у справах щодо оскарження постанов про адміністративне правопорушення у розумінні положень статей 287, 288 КУпАП, як і в інших справах, які розглядаються судом у порядку позовного провадження, слід застосовувати статті 2-5 Закону № 3674-VІ, які пільг за подання позовної заяви, відповідних скарг у цих правовідносинах не передбачають».

Детальніше про зобов’язання сплати судового збору «Судово-юридична газета» писала тут

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва