Депутати хочуть змінити оподаткування доходів адвокатів, які зареєстровані як самозайняті особи

16:31, 29 ноября 2021
Законопроектом пропонується встановити можливість обрання фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну адвокатську діяльність, спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності в межах, визначених Податковим кодексом, що дозволить усунути неузгодженості у законодавстві та спростити самозайнятим особам порядок сплати податків.
Депутати хочуть змінити оподаткування доходів адвокатів, які зареєстровані як самозайняті особи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 29 листопада, у Верховній Раді зареєстрували проект Закону № 6358 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих адвокатом, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність».

Ініціаторами законопроекту є одразу 45 народних обранців.

З метою вдосконалення чинного законодавства пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо розширення кола осіб, які можуть перебувати на спрощеній системі оподаткування, визначивши самозайняту особу, яка проводить незалежну професійну адвокатську діяльність як платника податку, яка має право самостійно обрати спрощену систему оподаткування.

Основні положення законопроекту

Указом Президента України № 231/2021 було затверджено «Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021–2023 роки» (далі — Стратегія). Цей документ передбачає удосконалення низки напрямів, які стосуються роботи адвокатури, одним з яких є вдосконалення організаційно-правових форм провадження адвокатської діяльності та посилення гарантій.

Законопроект, враховуючи основні цілі та напрямки розвитку, що стосуються інституту адвокатури та визначені в Стратегії, має на меті посилити гарантії адвокатської діяльності, її видів і професійних прав адвокатів щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, а саме застосування спрощеної системи оподаткування для самозайнятих осіб - адвокатів.

Законопроектом пропонується встановити можливість обрання фізичними особами, які здійснюють незалежну професійну адвокатську діяльність, спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності в межах, визначених Податковим кодексом України, що дозволить усунути неузгодженості у законодавстві та спростити самозайнятим особам порядок сплати податків.

Внесення змін до Податкового кодексу України обумовленое необхідністю вдосконалення застосування спрощеної системи оподаткування стосовно адвоката, який зареєстрований як самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Також зазначається, що прийняття законопроекту надасть змогу удосконалити систему щодо справляння податків із осіб, які провадять незалежну професійну адвокатську діяльність, а саме сплачувати податки за спрощеною системою оподаткування та сплачувати єдиний податок відповідної групи, а також збільшить надходження до відповідних бюджетів.

 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НАЗК вважає некоректним виключати членів кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури з переліку суб’єктів декларування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва