Залишок нерозглянутих справ збільшується — Верховний Суд

13:45, 28 февраля 2020
На нараді з головами апеляційних судів повідомили, що третина суддівського корпусу або не працює, або відсутня зовсім.
Залишок  нерозглянутих справ збільшується — Верховний Суд
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У судах збільшується залишок нерозглянутих справ. Про це повідомила голова Верховного Суду Валентина Данішевська під час спільної наради з головами апеляційних та касаційних судів, яка пройшла в Верховному Суді за участю голів Державної судової адміністрації України та Вищої Ради правосуддя.

За її словами, у загальних та адміністративних судах ця цифра становить приблизно по 20 000 справ, у господарських  понад 4000 справ.

Однією з причин цього є відсутність кадрів. На сьогодні правосуддя не здійснюється у 13 судах. У восьми судах жодного судді немає. Нестача суддів становить 32,5% від загальної кількості, тобто третина суддівського корпусу або не працює, або відсутня зовсім.

Також голова ВС повідомила, що Велика Палата Верховного Суду прийняла рішення у резонансній справі та відмовила в позові про визнання незаконним конкурсу, що був проведений  Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

«Тепер ми маємо сподівання, що якщо нічого не перешкодить, то ті судді, які вже готові  здійснювати правосуддя, а їх більше як 450, прибудуть до судів і ситуація з наповненням судів дещо покращиться»,  додала вона.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що Велика Палата Верховного Суду скасувала рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 9 жовтня 2019 року в адміністративній справі № 9901/426/19.

У серпні 2019 року позивачі звернулися до суду з позовними вимогами визнати протиправним і скасувати рішення ВККС від 01 серпня 2019 року № 140/зп-19 про оголошення конкурсу на зайняття 220 вакантних посад суддів у місцевих загальних судах шляхом переведення судді на посаду судді до іншого суду.

Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду рішенням від 09 жовтня 2019 року позов задовольнив.

ВККС не погодилася із зазначеним рішенням суду і подала апеляційну скаргу, у якій просила скасувати рішення Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 09 жовтня 2019 року, а провадження у справі закрити.

Велика Палата ВС погодилася з доводами, викладеними в апеляційній скарзі, та задовольнила клопотання апелянта про закриття провадження у справі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва