Як отримати компенсацію, якщо вас збила машина

13:10, 17 марта 2020
Адвокати з Лівобережного Центру безоплатної вторинної правової допомоги надають свої рекомендації.
Як отримати компенсацію, якщо вас збила машина
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«По-перше, необхідно якомога швидше викликати поліцію, а при наявності тілесних ушкоджень швидку допомогу. Навіть якщо видимих тілесних ушкоджень немає, краще все одно залучити медиків, щоб було зафіксовано факт виклику швидкої, місце і час. Така інформація буде потрібна для того, аби потім отримати компенсацію», — розповів головний спеціаліст Лівобережного центру з надання БПД адвокат Павло Попович.

Потерпілому потрібно зібрати контакти свідків, а також, знаходячись у свідомому стані, надати докладні свідчення поліції. В іншому разі, за необхідності, поліція здійснить допит людини уже в лікарні.

Павло Попович наголосив: необхідно зібрати всі чеки, що вказують на витрати на лікування та харчування. Порахувати кошти, що пішли на масажні та реабілітаційні процедури, путівки на санаторно-курортне лікування у закладах відповідного профілю (зазвичай опорно-рухового апарату).

Не варто забувати і про ті речі, що були зіпсовані в результаті наїзду автомобіля. Якщо збереглися товарні чеки, можна просто виставити їхню вартість, або ж замовити товарознавчу експертизу, що встановить ступінь пошкодження речей і оцінить збитки.

А от відшкодувати моральну шкоду складніше, запевняють фахівці. Для цього потрібно буде пройти судово-медичну експертизу та довести факт ушкодження здоров’я чи втрати працездатності.

«Також необхідно, щоб пройшов судовий процес стосовно винуватця даної пригоди, водія. Це або адміністративний, якщо вам не завдані тяжкі тілесні ушкодження, або якщо порушена кримінальна справа, то дочекатися слідства, і потім уже на суді заявити цивільний позов, до якого докласти докази ваших витрат (всі ці чеки) і розрахунок моральної шкоди», — додав адвокат.

Час відшкодування збитків досить невизначений. Якщо винуватець ДТП не хоче платити, потерпілий може подати цивільний позов, після чого виконання судового рішення про стягнення коштів буде надано приватному чи державному виконавцю. Однак успіх справи залежатиме від наявності майна чи коштів у боржника, яких, як іноді буває, у власності водія може не бути. В такому разі, говорять адвокати, отримати реальне відшкодування буде досить проблематично. Тож за можливості, ставши учасником ДТП, краще скористатися допомогою фахівця.

«Якщо моральні і матеріальні збитки досить великі, бажано, щоб фахівець розшукав наявність нерухомого майна у винуватця, і щоб судом або слідчими органами був накладений арешт на це майно, для того щоб потім можна було легше стягнути відшкодування збитків», — резюмував Павло Попович.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду