Верховний Суд вказав, у якому разі квитанція є неналежним доказом сплати судового збору

10:00, 29 марта 2020
Необхідними реквізитами ідентифікації скарги є номер справи та дата судового акта, що оскаржується.
Верховний Суд вказав, у якому разі квитанція є неналежним доказом сплати судового збору
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

До такого висновку дійшов Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду у справі № 910/4557/18.

У даній справі апеляційну скаргу було залишено без руху у зв’язку із неподанням доказів сплати судового збору. Ухвалою Північного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу залишено без руху для усунення скаржником її недоліків. Зокрема, встановлено, що квитанція про судовий збір, яку апелянтом додано до апеляційної скарги, є нечитабельною, з її тексту неможливо встановити реквізити, суму судового збору та правильність його сплати при поданні апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції вказав, що апелянтом до апеляційної скарги додано дублікат квитанції  про сплату 1 921,00 грн судового збору з призначенням платежу дослівно: «Судовий збір, (Державна судова адміністрація України, 050); ОСОБА_1», в той час, як вірним призначенням платежу є номер справи та орган, в межах якого подається відповідна скарга, за яку сплачується судовий збір, та дата судового акта, що оскаржується.

Висновок ВС

Судді ВС підкреслюють, що Постановою Правління Національного банку України № 22 від 21.01.2004 затверджено Інструкцію про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті (далі - Інструкція), якою встановлено загальні правила, види і стандарти розрахунків клієнтів банків та банків у грошовій одиниці України на території України, що здійснюються за участю банків. Положеннями Інструкції встановлено вимоги про заповнення розрахункових документів.

Відповідно до п. 3.1 Інструкції, платіжне доручення оформляється платником за формою, наведеною у додатку 2 до цієї Інструкції, згідно з вимогами щодо заповнення реквізитів розрахункових документів, що викладено у додатку 8 до цієї Інструкції, та подається до банку, який обслуговує його, у кількості примірників, потрібних для всіх учасників безготівкових розрахунків.

Згідно із додатками 2, 8 до Інструкції, одним із реквізитів платіжного доручення є «Призначення платежу», який заповнюється з урахуванням вимог, установлених главою 3 Інструкції.

Положеннями п. 3.8. Інструкції визначено, що реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Платник відповідає за дані, які зазначено в реквізиті платіжного доручення «Призначення платежу».

ВС наголосив, що платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Необхідними реквізитами ідентифікації скарги є, зокрема, номер справи, у межах якої подається відповідна скарга, та дата судового акта, що оскаржується.

Таким чином, до апеляційної скарги додано квитанцію про сплату судового збору, яка не містить обов’язкових реквізитів, у зв’язку із чим дана квитанція не є належним доказом сплати судового збору у встановленому порядку, оскільки не містить інформації про номер справи, у межах якої подається відповідна скарга, та дату прийняття судового акта, що оскаржується, з огляду на що з останньої не вбачається, яка саме апеляційна скарга оплачується судовим збором.

Також ми повідомляли, що обмежено розмір ставки судового збору за подачу апеляційних та касаційних скарг до адмінсудів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді