У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування обговорили ситуацію з державним екологічним контролем

15:46, 30 июля 2020
Учасники круглого столу розглянули три схожі законопроекти про екологічний контроль.
У Комітеті з питань екологічної політики та природокористування обговорили ситуацію з державним екологічним контролем
interbuh.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування провів у форматі відеоконференції «круглий стіл» щодо державного екологічного контролю. На ньому було обговорено ряд цікавих законопроектів.

Зокрема, «Про державний екологічний контроль» (реєстр. № 3091), поданий народними депутатами від «Слуги народу», серед яких Олександр Маріковським, Олег Бондаренко, Андрій Клочко та інші. 

Новації:

Запроваджує нове поняття державного екологічного контролю – «це діяльність уповноважених органів державного екологічного контролю із забезпечення дотримання вимог законодавства в галузі охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів усіма органами державної влади і місцевого самоврядування, суб'єктами господарювання та фізичними особами, що здійснюється з метою досягнення високого рівня захисту довкілля шляхом спостереження за станом довкілля, запобігання, виявлення та фіксації порушень природоохоронного законодавства та притягнення винних осіб до відповідальності».

 Об’єднує функції контролю усіх державних органів у сфері охорони довкілля та його компонентів в один орган державного екологічного контролю, що діятиме на центральному та регіональному рівнях.

 Встановлює відповідальність суб’єктів господарювання за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів.

 Запроваджує поняття інтегрована автоматизована система «Екологічний контроль»  —  єдина автоматизована система збирання, накопичення та систематизації інформації про заходи державного екологічного контролю.

 Визначає завдання державного екологічного контролю — сприяння покращенню стану довкілля шляхом забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства органами влади, суб’єктами господарювання та фізичними особами. Ефективність органів державного екологічного контролю пропонується визначати на основі динаміки стану довкілля та його компонентів.

 Розширює заходи державного екологічного контролю — передбачає планові та позапланові перевірки, реагування на виклики, рейдові перевірки та патрулювання.

- Регулює зміст та порядок складання документів, які формуються під час діяльності органів державного екологічної контролю. Узгоджує співпрацю органу державного екологічного контролю із правоохоронними органами.

- За порушення природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання запроваджує адміністративно-господарські санкції та встановлює підстави, порядок та суб’єктів їхнього накладення.

Які санкції передбачає законопроект?

До санкцій  належать:

 штраф;

 тимчасова заборона (обмеження) діяльності, що здійснюється із порушенням вимог природоохоронного законодавства;

– зупинення дії дозволу чи ліцензії на здійснення суб'єктом господарювання певних видів господарської діяльності;

 анулювання дозволу чи ліцензії на здійснення суб'єктом господарювання окремих видів господарської діяльності;

– припинення діяльності суб’єктів господарювання у разі порушення природоохоронного законодавства.

Ухвалення законопроекту, за словами авторів, не потребує збільшення видатків Державного бюджету України, оскільки фінансування та забезпечення органів державного екологічного контролю матеріально-технічною базою планується здійснювати в межах коштів, що передбачені на фінансування Державної екологічної інспекції, а також за рахунок підрозділів Державного агентства рибного господарства України, Державного агентства лісових ресурсів України та Державної служби геології та надр України.

Що ж до інтегрованої автоматизованої системи «Екологічний контроль», то на її створення, за попередніми розрахунками, потрібно 5 млн грн. Фінансування, на думку авторів проекту, можна здійснити за рахунок міжнародної технічної допомоги або інших джерел, не заборонених законодавством України.

Ухвалу щодо відповідності законопроекту № 3091 праву ЄС та зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції Комітет з питань інтеграції України до ЄС оголосить на найближчому засіданні.

Подібний з ним і законопроект «Про державний екологічний контроль» (реєстр. № 3091-1), поданий народним депутатом від «Слуги народу» Сергієм Кузьміних

Також учасники обговорили законопроект «Про основні засади проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища (реєстр. № 3417), поданий народним депутатом від «Слуги народу»  Сергієм Штепою. Проєктом Закону пропонується поліпшити дієвість процедури, оперативність та ефективність проведення позапланових заходів контролю у сфері охорони природного середовища.

Зокрема, законопроєкт передбачає:

  • можливість проведення позапланових заходів перевірки територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику зі здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів. При цьому обовязковість отримання погоджень для проведення позапланових заходів від центрального органу скасовується;
  • обовязковою залишається лише необхідність інформування центрального органу про проведення позапланового заходу контролю та підстав для його проведення;
  • передбачається можливість проведення позапланових заходів контролю у неробочі дні, години і т.д.

Всі учасники наголосили на необхідності прийняття цих законів з метою покращення екологічної ситуації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді