Галузь освіти отримає більше фінансування: деталі

13:10, 18 сентября 2020
Верховна Рада схвалила зміни до Державного бюджету.
Галузь освіти отримає більше фінансування: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада схвалила зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» (реєстр. № 3991). Згідно з цими змінами, можна використовувати у 2020 році залишки коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, крім коштів, що мають цільове призначення, виділених відповідно до рішень Кабінету Міністрів України у 2019 році, на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення безпечного навчального процесу у закладах загальної середньої освіти.

Також зміни передбачають збільшення:

- на 170 млн грн видатків розвитку за бюджетною програмою «Підготовка кадрів закладами вищої освіти та забезпечення діяльності їх баз практики»

- на 30 млн грн видатків розвитку за бюджетною програмою «Підготовка кадрів закладами фахової передвищої освіти».

Нагадаємо, раніше на сайті профспілки працівників освіти і науки України з’явилася інформація про те, що в МОН вирішили ревізувати норми Законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» й скасування низки постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників, які було озвучено під час засідання Комітету з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України 2 вересня цього року.

У Профспілці відзначили, що відповідно до статті 78 закону «Про освіту» фінансування галузі освіти має бути забезпечено державою на рівні не менше 7% ВВП, а фактичне вираження, так званої, фінансової спроможності, щороку зменшується, і в 2020 році відповідає 5,6 – 5,7%.

«Такі пропозиції засвідчують про наміри згортання законодавчо встановленої зарплатної гарантії педагогічним і науково-педагогічним працівникам, зазначеної в частині 2 статті 61 закону «Про освіту», а саме відповідності мінімального посадового окладу педагогічного працівника розміру 3 мінімальних заробітних плат, а науково-педагогічного працівника – на 25% вище», — сказано в повідомленні.

Такими ж невиваженими Профспілка визнає наміри міністерства запровадити виплату надбавки за престижність педагогічної праці вчителям, викладачам та іншим педагогам в розмірі 15% посадового окладу (ставки заробітної плати) замість її виплати у сьогоднішніх максимальних розмірах 30%, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 № 373.

В МОН же заявили, що хочуть підвищувати соціальні стандарти для педагогів. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси