Опубліковано поправки до проекту Держбюджету на 2021 рік, документ

12:55, 3 ноября 2020
Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрій Арістов прокоментував правки до проекту Держбюджету на 2021 рік.
Опубліковано поправки до проекту Держбюджету на 2021 рік, документ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

3 листопада на сайті Верховної Ради з’явився текст поправок до проекту Держбюджету на 2021 рік (законопроект 4000).

Голова Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Юрій Арістов прокоментував правки до проекту Держбюджету на 2021 рік.

«Бюджетний комітет завершив підготовку проекту Держбюджету

на 2021 рік до розгляду у першому читанні.

У Комітеті з питань бюджету завершено масштабну підготовчу роботу з опрацювання законопроекту про Державний бюджет України на 2021 рік.

Ще наприкінці вересня профільні підкомітети констатували, що збільшення прогнозу деяких видів надходжень є обґрунтованим, більшість головних розпорядників заявляє про недостатність бюджетних коштів для забезпечення їхньої діяльності, а місцеві бюджети занепокоєні можливим невиконанням делегованих повноважень через недостатній бюджетний ресурс.

Загалом створеною в Комітеті Робочою групою, за участю Мінфіну та Рахункової палати, було опрацьовано 2451 подану пропозицію, значна частина з яких, на жаль, всупереч Регламенту, не були збалансовані чи були вочевидь нереалістичні. Для врахування всіх пропозицій необхідно близько 1,5 трильйони гривень, тобто, фактично - ще один бюджет.

За результатами розгляду Бюджетний комітет підготував проект постанови щодо висновків та пропозицій, положення якої узгоджено з Урядом. Проектом Бюджетних висновків пропонується збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд гривень та здійснити певний перерозподіл видатків. За рахунок цього з’явилася можливість підтримати пропозиції за окремими програмами.

Що саме пропонує Комітет.

  1. Уточнити або виключити окремі положення законопроекту з метою їх узгодження з вимогами Бюджетного кодексу. Зокрема, йдеться про визначення граничних обсягів державного гарантованого боргу і державних гарантій, розподіл нерозподілених видатків на державні капіталовкладення (на підставі рішення відповідної Міжвідомчої комісії), а також про забезпечення парламентського контролю над розподілом коштів за деякими бюджетними програмами.
  2. Врахувати пропозиції про збільшення бюджетних видатків на:

- окремі програми та заходи у сфері охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, спорту;

- забезпечення функціонування дипломатичних установ;

- утилізацію твердого ракетного палива;

- надання державної підтримки сільськогосподарським товаровиробникам;

- реалізацію державних інвестиційних та інфраструктурних проектів.

Поряд з тим, Комітет пропонує надати доручення Уряду під час підготовки законопроекту до другого читання опрацювати й інші пропозиції з метою пошуку ресурсу для можливого врегулювання відповідних питань, зокрема щодо:

- підвищення державних соціальних стандартів, насамперед - прожиткового мінімуму, виходячи з фінансових можливостей держави;

- збільшення окремих видатків за поданими пропозиціями, виходячи з наявних фінансових ресурсів бюджету та оцінки обґрунтованості додаткової потреби у бюджетних коштах;

- належного фінансового забезпечення оплати праці педагогічних працівників;

- збільшення надходжень від приватизації державного майна з відповідним зменшенням державних запозичень і граничного обсягу державного боргу.

Пропозиції народних депутатів щодо окремих субвенцій місцевим бюджетам запропоновано вирішувати в межах передбаченої субвенції на соціально-економічний розвиток відповідних територій.

Хочу наголосити, що прийняття законопроекту про Держбюджет-2021 у першому читанні відкриває шлях для подальшого доопрацювання документа та надасть можливість Урядові підготувати його до другого читання з урахуванням Бюджетних висновків Верховної Ради. Отже, остаточне вирішення ключових бюджетних питань буде здійснено після подання Урядом доопрацьованого до другого читання законопроекту.

Комітет з питань бюджету рекомендує Верховній Раді прийняти підготовлений Комітетом проект постанови щодо висновків та пропозицій до проекту Держбюджету на 2021 рік і розраховує на підтримку сесійної зали», - зазначив він.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде