Концепція розвитку юридичної освіти являє собою штучний проект, яким передбачається модернізація форми без врахування реального змісту, — академік НАПНУ

11:19, 11 ноября 2020
Відомий науковець проаналізував проект Концепції розвитку юридичної освіти в Україні.
Концепція розвитку юридичної освіти являє собою штучний проект, яким передбачається модернізація форми без врахування реального змісту, — академік НАПНУ
Фото: Вячеслав Комаров / facebook.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Концепція розвитку юридичної освіти в Україні являє собою штучний проект, яким передбачається модернізація форми без врахування реального змісту. Про це зазначив проректор з навчально-методичної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, дійсний член (академік) Національної академії правових наук України (НАПНУ) Вячеслав Комаров.

«Залишаються не визначеними підходи, власне, до методології соціального проектування програм розвитку вищої освіти в окремих секторах та традицій і функції вищої освіти в європейському регіоні. Не визначеними залишаються системно-структурні проблеми - якість вищої юридичної освіти (ВЮО), відповідність ВЮО структурі ринку праці, нерозвиненість ринку праці правників і відсутність прогнозу наявних інноваційних видів юридичних практик, які б забезпечували супровід інноваційного розвитку економіки і суспільства, перенасиченість ринку праці представниками «класичних» юридичних професій, явний бюрократичний вплив на модернізацію ВЮО без реальної участі юридичних ЗВО, думки широкої юридичної спільноти і стейкхолдерів, гармонізація національної ВЮО з європейським та світовим освітнім простором тощо», - написав він на своїй сторінці у мережі Facebook.

За його словами, «концепція (як і всі попередні) загалом являє собою штучний проект, яким передбачається модернізація форми без врахування реального змісту».

«Будь-які ініціативи у відповідній сфері повинні насамперед сприяти утвердженню принципу академічної автономії. У цьому контексті викликає подив намагання авторів унормувати те, що апріорі повинно знаходитися у межах компетенції кожної правничої школи. Тому не виглядає занадто дивно, що для досягнення цілей Концепції, як однієї з новацій, передбачено встановлення відповідальності правничих шкіл за надання освітніх послуг з урахуванням результатів ЄДКІ (Єдиного державного комплексного іспиту – Ред.)... коментарі зайві!» - підсумував Вячеслав Комаров.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що проект Концепції розвитку юридичної освіти передбачає скорочення кількості юридичних вузів, ліквідування спеціальності «Міжнародне право» та проведення навчання на спеціальності «Право» лише за ступенем магістра на денній формі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді