Депутати підтримали збільшення штрафів за перешкоджання журналістам

17:02, 2 февраля 2021
Крім того, законодавці збільшили тривалість ув’язнення за погрози чи насильство щодо журналіста, вчинені організованою групою.
Депутати підтримали збільшення штрафів за перешкоджання журналістам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На пленарному засіданні Верховної Ради 2 лютого 340 народних депутатів підтримали законопроект №3633 Андрія Кожем’якіна про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів. До другого читання народні депутати подали 13 правок до законопроекту, який складається із 4 пропозицій змін. Суттєво на зміст законопроекту вплинула лише одна.

Отже, ухвалення цього законопроекту означає збільшення наступних штрафів передбачених статтею 171 ККУ «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів»:

  • Незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими він користується у зв’язку зі своєю професійною діяльністю, незаконна відмова у доступі журналіста до інформації, незаконна заборона висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб’єкта владних повноважень, а так само будь-яке інше умисне перешкоджання здійсненню журналістом законної професійної діяльності – з 1-50 неоподатковуваних мінімумів (н.м.) до 500-1000 н.м.;
  • Вплив у будь-якій формі на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків або переслідування журналіста у зв’язку з його законною професійною діяльністю – з 1-200 н.м. до 1000-2000 н.м.;
  • За вчинення названих вище злочинів посадовою особою із використанням свого службового положення чи за попередньою змовою – з 200-500 н.м. до 2000-3000 н.м.

Крім того, Андрій Кожем’якін пропонував внести зміни до ч. 4 ст. 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста». Чинна норма передбачає покарання у 7-14 років за вчинення злочинів, передбачених чч. 1-3 цієї статті лише організованою групою осіб. Натомість депутат пропонував внести також повторне вчинення або вчинення за попередньою змовою.

Втім, до другого читання цю норму розділили на дві. У підсумку, вчинення цих злочинів повторно або за попередньою змовою каратиметься від 7 до 14 років позбавлення волі, а їх вчинення організованою групою – від 10 до 15 років позбавлення волі.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати хочуть віддати ключову роль у розрахунку вартості будівництва доріг Укравтодору.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді