Рада розгляне зміни до закону про захист прав споживачів

14:14, 26 апреля 2021
Пропонують врегулювати на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.
Рада розгляне зміни до закону про захист прав споживачів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На поточному сесійному тижні Верховна Рада планує розглянути законопроект 4185 про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді. Про це йшлося на засіданні погоджувальної ради.

«На сьогодні все більше бізнес-процесів переноситься на онлайн-платформи.

Оскільки споживачі все більше товарів купують через Інтернет-магазини, багато компаній пропонують споживачам реєстрацію в особистих кабінетах з метою ефективної комунікації зі споживачами та надання доступу до експлуатаційних документів.

Реєстрація в особистому кабінеті надає споживачеві можливість перевірити оригінальність товару та його подальше гарантійне обслуговування.

У зв’язку з цим виникла потреба врегулювати на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів.

Така новела допоможе українським споживачам уникнути зберігання експлуатаційних документів у паперовому вигляді або ймовірності їх загубити.

Крім того, недобросовісні суб’єкти господарювання не зможуть надавати споживачам підробні експлуатаційні документи в паперовому вигляді.

Також на сьогодні відсутні законодавчі підстави щодо внесення змін Кабінетом Міністрів України до Порядку гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів, оскільки зазначену норму прибрано з Податкового кодексу України (абзац четвертий підпункту 140.1.4. пункту 140.1 статті 140 ПКУ в редакції від 31.12.2014).

Тому, законопроектом пропонується унести таку норму шляхом доповнення статті 7 Закону України «Про захист прав споживачів» пунктом 12», - пояснюють автори законопроекту.

Так, закон буде доповнено такими нормами:

Суб’єкт господарювання може надавати споживачеві доступ до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному вебсайті виробника.

У разі надання гарантійних зобов’язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному вебсайті виробника в установленому ним порядку.

На прохання споживача реєстрація технічно складних побутових товарів на офіційному вебсайті виробника і оформлення гарантійних зобов’язань в електронному вигляді здійснюється продавцем під час продажу такого товару.

На вимогу споживача продавець повинен надати експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари (паспорт або будь-який інший документ, що додається до товару) в паперовому вигляді.

Порядок гарантійного ремонту (обслуговування) або гарантійної заміни технічно складних побутових товарів визначається Кабінетом Міністрів України.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді