Складання іспитів державними службовцями на знання української мови під загрозою

12:57, 19 июля 2021
В Національній комісії зі стандартів державної мови, яка має перевіряти якість знань мови, нарікають на скорочення посад і недостатнє фінансування.
Складання іспитів державними службовцями на знання української мови під загрозою
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань освіти, науки та інновацій на своєму засіданні заслухав питання про можливе скорочення граничної кількості працівників апарату Національної комісії зі стандартів державної мови, того самого органу, який має видавати сертифікати державним службовцям про рівень знання української мови.

Зокрема, депутати вказали, що можливе зменшення обумовлене розробленим Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) і підтримане Кабінетом міністрів України проектом постанови Кабінету міністрів України «Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів». Згідно схвалених норм, передбачається скорочення граничної чисельності працівників апарату Національної комісії зі стандартів державної мови з на 20% з 29 до 23 осіб.

При цьому відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» стартує проведення іспитів на визначення рівня володіння державною мовою, які мають забезпечувати і контролювати представники даної комісії. У ході обговорення частина депутатів висловила побоювання, що скорочення кількості працівників апарату комісії може призвести до зриву процесу оцінювання якості володіння українською мовою.

Згідно з прогнозованими результатами, цього року іспит на знання української мови мають скласти приблизно 150 тисяч осіб, а наступного — вже 200 тисяч.

Крім, того законодавство передбачає необхідність складання іспиту на володіння українською мовою для осіб, які прагнуть набути українського громадянства. За підрахунками Національної комісії зі стандартів державної мови, цього року до 10 тисяч осіб має пройти таке оцінювання.

В Комісії також вказали на необхідності збільшення граничної кількості штатних посад з 29 до 75 одиниць і формування додаткових витрат із Державного бюджету на їх забезпечення.

Відтак, Комітет рекомендував Кабміну вжити заходів з метою недопущення скорочення граничної кількості працівників апарату Комісії і розглянути питання збільшення граничної чисельності штатних посад з 29 до 75 одиниць та виділити додаткові кошти у розмірі 45 239,2 тисяч гривень, нарахування на оплату праці у розмірі 9 952,61 тисяч гривень; а також збільшити у наступному році коштів на відшкодування спеціально уповноваженим установам витрат за надання послуг з проведення іспиту у сумі 12 056,1 тисяч гривень.

Нагадаємо, перші кандидати на посади державної служби повинні скласти іспит з мови 19 липня. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді