Закон про обмін банками інформацією про належність рахунків: фахівці попереджають про цілі, що не стосуються валютного нагляду

08:08, 23 сентября 2021
Парламент прийняв закон про інформацію між банками та відтермінував ліквідацію податкової міліції.
Закон про обмін банками інформацією про належність рахунків: фахівці попереджають про цілі,  що не стосуються валютного нагляду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада в другому читанні ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про валюту і валютні операції» щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду» (законопроект № 5851).

Автором законопроекту є народний депутат України Данило Гетманцев.

Згідно з ухваленим Законом, Банки обмінюються інформацією про належність рахунків клієнтів до банківських рахунків, відкритих нерезидентам, з метою здійснення валютного нагляду за валютними операціями, що здійснюються їх клієнтами через ці банки.

Національний банк України встановлює порядок ведення та використання банками записів реєстру рахунків інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, доступ та використання банками інформації про належність рахунків до банківських рахунків, відкритих нерезидентам.

До нормативного акту виникли питання у ГНЕУ ще тоді, коли він був законопроектом. Головне управління звернуло увагу, що законопроект містить ризики використання отриманої інформації банками для цілей, що не стосуються валютного нагляду.

Одночасно ГНЕУ пропонувало вирішувати питання з ухваленням закону за результатами розгляду проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України (реєстр. № 5850), чого депутати, зрозуміла справа, не зробили.

Крім того, цим же законом, парламент відклав початок роботи Бюро економічної безпеки України ще на два місяці, практично до кінця листопада. В первісній редакції законопроекту такої пропозиції не було; поправку щодо БЕБ до нього внесла нардеп Дар’я Володіна. Зазначена поправка викликала скандал в сесійній залі, оскільки депутати із декількох різних фракцій відмовлялися підтримувати її, як таку, що не пов’язана із законопроектом. Але «Слуги народу» підтримали законопроект, чим відтермінували ліквідацію податкової міліції.

Раніше розповідалося, що депутати наполягають на відрядженні суддів в апеляційні суди.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси