Зеленський: У питаннях гарантій безпеки ми будемо говорити про конституційні зміни, але це вирішується не лише Президентом, а і народом, ВІДЕО

18:28, 22 марта 2022
Зеленський: А якщо ми будемо говорити про зміни до Конституції, то це у будь-якому випадку буде вирішуватись не тільки Президентом. Цей достатньо довгий процес буде вирішуватись і Радою, і народом України. Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму.
Зеленський: У питаннях гарантій безпеки ми будемо говорити про конституційні зміни, але це вирішується не лише Президентом, а і народом, ВІДЕО
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський у інтерв'ю європейським суспільним мовникам відверто розповів про механізм, який може призвести до миру. Інтерв’ю опублікувало «Суспільне».

«Ультиматум — погана річ, тому що вона веде до геноциду і до знищення українського народу. Тому діалог. А ми за мир, я це ще раз повторюю. Навіть яким би складним він не був, він кращий за війну. І навіть незважаючи на те, що ми ненавидимо ці війська, які знищують нас і вбивають наших людей, нам все одно, якщо ми хочемо мир, треба сісти і говорити. Правильне слово — домовлятись. Домовлятись, тому що доведеться. Але домовлятись, а не виконувати ультиматум. Це важливий момент. У діалозі можна знайти компроміс.

Тому спочатку припиняється вогонь, виводяться війська, президенти зустрілись, домовились, що війська виводяться, що є ті чи ті гарантії безпеки. Тут можна знайти компромісні речі. Є ті чи ті гарантери нашої безпеки. Вони повинні завтра сказати, що вони Україну беруть в НАТО. Або сказати: ми зараз не беремо. Що є правда, і вони самі розуміють, що вони не хочуть воювати з Росією, тому вони нас і не беруть. Відповідь же дуже проста. Ми всі вже розуміємо. Нас не беруть, тому що бояться Росію. Ось і все.

І нам треба заспокоїтись, сказати, що окей, інші гарантії безпеки. Є країни НАТО, які хочуть бути гарантами безпеки, які, на жаль, не можуть нам запропонувати стовідсоткове членство в Альянсі, але готові робити все те, що повинен був би робити Альянс, якби ми були його членами.

І я вважаю, що це нормальний компроміс. Він прийнятний для всіх. Для Заходу, який не знає, що з нами робити в питанні з НАТО. Для України, яка хоче гарантії безпеки, і для Росії, яка не хоче розповсюдження НАТО далі і каже, що у неї з країнами Заходу були такі домовленості.

І тому в цьому потрібно знайти компроміс, тому що це буде крапка в закінченні війни. Для Росії це ще не крапка. Їм треба припинити говорити з нами фразами "денацифікації", тому що ми сприймаємо це ультимативно. І як тільки нас звинувачують в нацизмі, ми не можемо це сприйняти. Тому публічна риторика може бути будь-яка, це право кожної держави на цьому світі. Але в юридичній риториці цього не буде», - зазначив він.

Стосовно того, де Крим і Донбас у цій розмові про компроміс

 «Це дуже важка історія для всіх. І Крим, і Донбас — для всіх. І щоб там знайти якийсь вихід, треба зробити цей перший крок, про який я сказав: гарантії безпеки, закінчення війни. Тому що все дуже гаряче. І тому закінчиться цей блок, і після цього давайте говорити.

 На першій зустрічі з президентом Росії я готовий підіймати ці питання, вони актуальні, для нас вони важливі — про окуповані території. Але я впевнений, що це рішення буде не в цю зустріч. Тому що, якщо бути повністю відвертим, й у питаннях гарантії безпеки ми будемо говорити про конституційні зміни, зміни українського законодавства. А якщо ми будемо про це говорити, то це у будь-якому випадку буде вирішуватись не тільки президентом. Цей достатньо довгий процес буде вирішуватись і Радою, і народом України.

 Я пояснював усім переговорним групам: коли ви говорите про всі ці зміни, і вони можуть бути історичними, ми нікуди не дінемось, ми прийдемо до референдуму.

 Народ повинен буде сказати і дати відповідь на ті чи інші формати компромісів. А ось якими вони будуть — це вже питання нашої розмови і розуміння між Україною і Росією. Тому у будь-якому випадку я готовий піти на все, якщо моя ця хода буде з нашим народом. Тільки так. По-іншому не буде.

Ми об'єднались нарешті повністю. І я в жодному разі не хочу розколоти нашу державу. Але речі, які щодо риторики, щодо відношень до меншин тощо — те, що піднімається нашими сусідами, і не тільки Росією, — я вважаю, що про такі речі ми можемо домовитись, і вони повинні бути людськими. Не можна вимагати: "Дивіться, у нас є така меншина". Ми називаємо вже не меншини, а спільноти. І кажуть, наприклад: "От була у них там школа, вони розмовляли, наприклад, угорською, російською".

Питання дзеркального відношення, дзеркальної поваги. Про такі речі ми говоримо, я вважаю, що це речі нормальні. Якщо та чи інша спільнота хоче мати таку школу в Україні, вона повинна знати, що така сама школа для українців буде в столиці їхньої держави», - підкреслив Президеент.

 Нижче наводимо відеоверсію.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області