ВРП звернеться до Генпрокуратури з приводу дій представника АРМА

17:10, 25 июля 2019
Суддя Сергій Прохоров повідомив ВРП про втручання у його професійну діяльність.
ВРП звернеться до Генпрокуратури з приводу дій представника АРМА
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення судді Господарського суду Харківської області Прохорова Сергія Анатолійовича про втручання в діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Про це йдеться на сайті ВРП

Зазначається, що 5 жовтня 2018 року до ВРП надійшло повідомлення судді, у якому він зазначає, що 27 вересня 2018 року до Господарського суду Харківської області надійшла позовна заява підприємства «Автотрансінвест» до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Суддя Прохоров вказує, що 28 вересня 2018 року об 11:00 на його особистий номер телефону надійшли дзвінки від особи, яка представилася начальником юридичного управління АРМА Потьомкіним А.О.

У телефонній розмові Потьомкін А.О. звинуватив суддю у вчиненні злочинів, погрожував кримінальною відповідальністю та намагався з’ясувати підстави, з яких суддею нібито відкрито провадження у справі та вжито заходів забезпечення позову у зазначених матеріалах, які, на його думку, є непідсудними вказаному суду.

Як повідомив суддя, станом на 28 вересня 2018 року питання про відкриття провадження не вирішувалося, заяв щодо вжиття заходів для забезпечення позову не надходило, жодних процесуальних рішень з цих питань судом не приймалося.

Зміст висловлювань Потьомкіна А.О. під час телефонних розмов суддя розцінює як погрози з метою впливу на прийняття рішення у вказаній справі та повідомляє про втручання в його професійну діяльність.

Так, за результатами проведеної перевірки встановлені підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

22 жовтня 2018 року за повідомленням судді господарського суду Харківської області Прохорова С.А. Прокуратурою Харківської області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Здійснення подальшого досудового розслідування у зазначеному кримінальному провадженні доручено слідчому управлінню ГУ НП в Харківській області. Також у межах цього провадження створено групу прокурорів на чолі з першим заступником прокурора Харківської області.

На запит члена ВРП Прокуратура Харківської області повідомила, що за результатами досудового розслідування слідчим винесено постанову про закриття кримінального провадження на підставі пункту 2 частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Крім того, в листі зазначено, що під час вивчення матеріалів досудового розслідування було встановлено, що рішення прийнято необґрунтовано, без встановлення всіх обставин вчинення злочину, в зв’язку з чим 27 травня 2019 року вказану постанову слідчого про закриття кримінального провадження скасовано, слідчому надано вказівки щодо необхідності проведення окремих слідчих дій.

ВРП ухвалила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину в кримінальному провадженні за фактом втручання в діяльність судді господарського суду Харківської області Прохорова Сергія Анатолійовича за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 (втручання в діяльність судових органів) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що на Закарпатті судді погрожували непроходженням кваліфікаційного оцінювання

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси