Процес реєстрації кандидатів у депутати, включених до списків місцевих організацій партій, не обмежує реалізацію виборцями їх прав: 1ААС

16:10, 12 ноября 2020
Міською ТВК винесено постанову про відмову у реєстрації кандидатів у депутати міськради, включених до єдиного та територіального виборчих списків певної політичної партії, через недоліки в оформленні наданих документів.
Процес реєстрації кандидатів у депутати, включених до списків місцевих організацій партій, не обмежує реалізацію виборцями їх прав: 1ААС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Першим ААС розглянуто у письмовому провадженні адміністративну справу за апеляційною скаргою фізичної особи на рішення Луганського окружного адміністративного суду за позовом фізичної особи до міської територіальної виборчої комісії про визнання дій протиправними, скасування постанови та зобов’язання вчинити певні дії. Про це інформує пресслужба Першого ААС.

За результатами розгляду справи Першим апеляційним адміністративним судом прийнято постанову, в якій зазначено про таке.

Міською територіальною виборчою комісією винесено постанову про відмову у реєстрації кандидатів у депутати міської ради, включених до єдиного та територіального виборчих списків певної політичної партії через недоліки в оформленні наданих документів.

Вважаючи, що зазначена постанова позбавляє особу віддати свій голос на місцевих виборах за певну політичну партію, членом та прихильником якої він є і програму якої він підтримує, відповідна особа звернулась до суду з вимогою визнати дії територіальної виборчої комісії протиправними та скасувати винесену останньою постанову.

Вирішуючи наявний між сторонами спір, Перший ААС дійшов наступних висновків.

Право на участь у процесі висування організацією партії кандидатів у депутати міської ради територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше та право на участь у процесі реєстрації кандидатів у депутати, включених до списків місцевих організацій політичних партій не виділені серед інших прав у Виборчому кодексі України.

За висновком суду, процес реєстрації кандидатів у депутати, включених до списків місцевих організацій політичних партій жодним чином не обмежує реалізацію позивачем, як виборцем, своїх прав на участь у виборчому процесі.

Суд також зазначив про те, що позивачем у справі не надано жодних пояснень, належних і допустимих доказів, які б підтверджували, що оскаржені дії та постанова виборчої комісії якимось чином порушують його права та інтереси на участь у виборчому процесі та у голосуванні або унеможливлюють реалізацію таких прав у цілому.

З урахуванням вищевикладеного, Перший ААС погодився з висновком суду першої інстанції про те, що скориставшись своїм правом на звернення до суду з позовом до суб’єкта владних повноважень особою не доведено, що виборчою комісією порушено її особисті виборчі права або інтереси щодо участі у виборчому процесі, як виборця.

Детальніше з текстом постанови від 07 жовтня 2020 року по справі № 360/3662/20 можна ознайомитися за посиланням.

Раніше ми розповідали про особливості розгляду виборчих справ судом.

Також «Судово-юридична газета» писала, що КАС ВС визначив правові підстави ЦВК оприлюднювати партії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва