Через недофінансування Баглійського районного суду Дніпродзержинська з лютого 2021 року зупинено розгляд кримінальних справ

14:02, 13 апреля 2021
У зв’язку з низькою температурою у приміщенні суду припинено конвоювання та тримання в суді обвинувачених до усунення недоліків із централізованим опаленням.
Через недофінансування Баглійського районного суду Дніпродзержинська з лютого 2021 року зупинено розгляд кримінальних справ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Баглійському районному суді міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області виникла критична ситуація з відсутністю теплопостачання. У зв’язку з низькою температурою у приміщенні суду припинено конвоювання та тримання в суді обвинувачених до усунення недоліків із централізованим опаленням. Про це йдеться на сайті ВРП.

Зауважимо, що наразі доставлення обвинувачених батальйоном конвойної служби здійснюється тільки для продовження строку тримання під вартою. У судові засідання з розгляду кримінальних проваджень обвинувачених не доставляють.

Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України у Дніпропетровській області було розпочато встановлення індивідуального опалення, однак ремонтні роботи й досі не завершені і, як наслідок, суд залишився без тепла.

  • Як зазначає Баглійський районний суд міста Дніпродзержинська, кількість обвинувачених, які перебувають під вартою та рахуються за районним судом, становить 78 осіб.
  • Станом на 12 квітня 2021 року у Баглійському районному суді міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області фактично працюють 5 суддів, штатним розписом передбачено 9 посад суддів.
  • За даними ДСА України, протягом 2020 року у провадженні суду перебувало 5878 справ і матеріалів, з яких 4856 надійшло у звітному періоді. Середнє навантаження одного судді – 971 справа на рік.
  • При цьому в Південному районі міста Кам’янського проживає 55339 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Порядок організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, визначається Інструкцією з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, затвердженою спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Державної судової адміністрації України, Генеральної прокуратури України від 26 травня 2015 року № 613/785/5/30/29/67/68.

Пунктами 8, 16 вказаної Інструкції визначений вичерпний перелік підстав для припинення обслуговування суду. З-поміж наведених підстав відсутня така умова, як температурний режим, який має бути у приміщенні конвойного наряду та камерах для затриманих і взятих під варту осіб.

У зв’язку із цим для забезпечення права кожного на справедливий суд відповідно до чинного законодавства України, на виконання статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Вища рада правосуддя звернулась:

  • до Національної поліції України із проханням вирішити проблему щодо відновлення конвоювання та тримання в суді обвинувачених, які перебувають під вартою;
  • до Державної судової адміністрації України із проханням забезпечити належне фінансування для відновлення призупиненого розгляду кримінальних справ.

Раніше ми розповідали, що до Вищої ради правосуддя постійно надходять численні звернення судових установ з усіх регіонів країни з проханням вжити заходів щодо належного фінансування та виділення необхідних коштів.

Також у ВРП повідомили, як вирішити проблему хронічного недофінансування судової системи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва