КАС ВС висловився щодо сплати нотаріусами ЄСВ

15:12, 29 декабря 2020
Чинне законодавство не передбачає обчислення самозайнятою особою суми чистого доходу в розрізі місяців за звітний податковий період (рік).
КАС ВС висловився щодо сплати нотаріусами ЄСВ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сума доходу приватного нотаріуса, з якої розраховується єдиний внесок, має відповідати чистому доходу, заявленому в податковій декларації, до контролюючого органу за результатами календарного року. Про це зазначив Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду при розгляді справи № 826/18170/16.

КАС ВС розглянув касаційну скаргу Державної податкової інспекції у Шевченківському районі Головного управління ДФС у м. Києві на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва й ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду про визнання протиправними та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) та рішення про застосування штрафних санкцій за донарахування відповідним органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого єдиного внеску.

Окружний адміністративний суд міста Києва постановою, залишеною без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, позов задовольнив у повному обсязі. Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що оскільки обчислення сум єдиного внеску фізичними особами, що провадять незалежну професійну діяльність, зокрема нотаріусами, здійснюється на підставі даних річних податкових декларацій (річної звітності), що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, то дані, указані в податковій декларації про майновий стан і доходи, мають збігатися з даними, зазначеними у звітності з єдиного внеску.

Чинне законодавство не передбачає обчислення самозайнятою особою суми чистого доходу в розрізі місяців за звітний податковий період (рік).

Правовий висновок Верховного Суду за результатами розгляду зазначеної адміністративної справи полягає у такому.

Приватні нотаріуси зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня наступного року. Звітним періодом для них є календарний рік. Сума доходу приватного нотаріуса, з якої розраховується єдиний внесок, має відповідати чистому доходу, заявленому в податковій декларації, яка подається фізичною особою, що забезпечує себе роботою самостійно, до контролюючого органу за результатами календарного року.

«Установлений механізм визначення суми доходу, на яку нараховується єдиний внесок, передбачає, що приватний нотаріус самостійно визначає таку суму доходу кожного місяця та переносить такі дані до таблиці 3 (Додаток № 5 відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 9 вересня 2013 року № 454 у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, і Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України від 8 жовтня 2010 року № 22-2, чинного до 3 грудня 2013 року)», – зазначив КАС ВС.

Обов’язок ділити дохід, отриманий позивачем за рік, у рівних частинах на кількість місяців, у яких такий дохід був отриманий, для визначення доходу, на який нараховується єдиний внесок, норми чинного законодавства не передбачають. Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані рішення попередніх інстанцій – без змін.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про сплату ЄСВ під час вимушеного простою на підприємстві.

Додамо, з якого моменту новий власник повинен сплачувати податок на нерухомість.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки