Сумський підприємець відсудив майже 58 тисяч гривень податків: подробиці

16:52, 9 августа 2019
Між двома підприємствами було укладено договір: товариство зобов’язувалось прийняти товар і оплатити його.
Сумський підприємець відсудив майже 58 тисяч гривень податків: подробиці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Господарського суду Сумської області звернулось ТОВ «Агросоя 2017» щодо стягнення із відповідача — ТОВ «Терра Грейн» 57,7 тисячі гривень за договором поставки. Про це йдеться на сайті Судової влади України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступних висновків: між підприємствами було укладено договір, згідно з яким ТОВ «Терра Грейн» зобов’язалося передати у встановлений договором термін товар у власність ТОВ «Агросоя 2107», а ТОВ «Агросоя 2107», зі свого боку, зобов’язалось прийняти товар і оплатити його.

Так, постачальник поставив покупцю товар на загальну суму 316 тисяч гривень, а покупець прийняв та оплатив його.

Однак відповідач, порушуючи ст. 201 Податкового кодексу України, не оформив податкові накладні на зазначені вище операції постачання товарів та не зареєстрував їх в Єдиному реєстрі податкових накладних, у такий спосіб позбавивши позивача права на віднесення сплаченого податку на додану вартість до складу податкового кредиту у сумі 57,6 тисячі гривень.

Таке порушення відповідача позбавило позивача права включити суми ПДВ до складу податкового кредиту і, відповідно, скористатись правом на зменшення податкового зобов’язання, тобто позивач поніс збитки.

Судом встановлено, що у цьому випадку є прямий причинно-наслідковий зв’язок між бездіяльністю відповідача щодо виконання визначеного законом обов’язку зареєструвати податкові накладні та неможливістю включення сум ПДВ до податкового кредиту позивача, а також, відповідно, зменшення податкового зобов’язання на зазначену суму, що фактично є збитками цієї особи.

Відповідачем не спростовано обґрунтованості позовних вимог.

Суд вирішив позов задовольнити повністю та стягнути із відповідача зазначену суму грошей та інші витрати, що пов’язані із судовим процесом.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про граничні строки застосування штрафів до платників податків: постанова ВС.

Крім того, ми писали про те, що киянам нагадали про податок на елітні авто.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді