Заволоділи майном Укргазвидобування: у справі є нові деталі

20:48, 10 января 2020
Суд прийняв рішення відмовити обвинуваченим та їх адвокатам у задоволенні двох клопотань.
Заволоділи майном Укргазвидобування: у справі є нові деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Вищому антикорупційному суді триває розгляд обвинувального акту стосовно восьми осіб, обвинувачених у незаконному заволодінні майном ПАТ «Укргазвидобування», що завдало збитків державному підприємству на суму 740 млн гривень. Про це інформує прес-служба САП.

Відповідно до матеріалів справи, троє посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування» спільно з п’ятьма керівниками суб’єктів господарювання з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест» в межах договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Як наслідок, Укргазвидобуванню спричинено багатомільйонні збитки.

«Дії вказаних осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364-1, ч. 1 ст. 388, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 366 КК України.

Разом з тим, на засіданні, що відбулось 9 січня 2020 року, колегія суддів ВАКС задовольнила клопотання обвинувачених та прийняла рішення про закриття кримінального провадження стосовно 5 осіб в частині злочину, передбаченого ст. 205 КК України. Це рішення обумовлено прийнятим Верховною Радою України Законом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України і Кримінально-процесуального кодексу України відносно зменшення тиску на бізнес», яким скасовано кримінальну відповідальність за дії, визначені в ст. 205 КК України.

Крім того, на засіданні судді розглянули ще два клопотання тих же учасників процесу щодо закриття кримінальних проваджень стосовно них за ст. 191 КК України та в цілому зняття усіх обвинувачень.

Суд підтримав позицію прокурора САП та прийняв рішення відмовити обвинуваченим та їх адвокатам у задоволенні вищевказаних клопотань.

Розгляд справи продовжиться о 10:00 год. 11 січня 2020 року», — йдеться у повідомленні САП.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддя Вищого антикорупційного суду Віталій Дубас розповів, для чого у кримінальному провадженні потрібна презумпція невинуватості. 

Додамо, суддя-спікер ВАКС Інна Білоус пояснила, чому судді зазвичай не коментують розгляд справ, а також рішення, які приймають.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва