В Україні навчатимуть «цифрових оперативників»: що відомо

13:23, 14 августа 2020
Майбутніх оперативників навчатимуть використовувати можливості сучасних інформаційних технологій у протидії злочинності
В Україні навчатимуть «цифрових оперативників»: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 13 серпня, перший проректор полковник поліції Станіслав Гусарєв, завідувач кафедри оперативно-розшукової діяльності генерал поліції третього рангу Сергій Тіхонов і викладач кафедри інформаційних технологій та кібербезпеки старший лейтенант поліції Владислав Школьніков представили курсантам 4-го курсу ННІ № 1 нову дисципліну, передає офіційний сайт Національної академії внутрішніх справ.

Спільними зусиллями кафедра інформаційних технологій та кібербезпеки й кафедра оперативно-розшукової діяльності доповнили наявні дисципліни з ОРД «Основи оперативно-технічного документування» та «Організація інформаційно-аналітичної роботи підрозділів кримінальної поліції» новим курсом – «Інформаційно-аналітична підтримка підрозділів кримінальної поліції».

«У нас є можливість підготувати одну групу майбутніх кримінальних аналітиків. Пройшовши підготовку за новою дисципліною, курсанти разом з дипломом про здобуття ступеня вищої освіти бакалавра отримають відповідний сертифікат», – зауважив Станіслав Гусарєв.

Зазначений курс майбутні оперативники раніше не опановували. Відповідні знання їм доводилося здобувати вже під час роботи. Академія є одним із перших вишів, який готуватиме кримінальних аналітиків для оперативних служб. 

«Це буде еліта оперативного підрозділу. Поліцейські, які вміють думати й живуть в ногу з часом. Адже сучасні технології дозволяють розкривати злочини, навіть не виходячи з кабінету, – розповідає Сергій Тіхонов. – Раніше в кожному оперативному підрозділі були оперативні аналітики, які послуговувалися окремими програмними інструментами для розкриття злочинів, однак користуватися ними вчилися самотужки, що потребувало значних зусиль. Тож, аби наші курсанти не марнували часу на опанування програм під час роботи, ми маємо намір підготувати їх заздалегідь».

Здобувачів вищої освіти навчатимуть користуватися технологіями ILP (англ. Intelligence-led policing – поліцейська діяльність, керована аналітикою) та OSINT (англ. Open source intelligence – розвідка з відкритих джерел інформації); програмним засобом Belkasoft як інструментарієм для збирання, обробки й аналізу електронних (цифрових) доказів з мережі Інтернет, персональних комп’ютерів, мобільних пристроїв; програмним продуктом ArcGIS для геоінформаційного відображення оперативної інформації на електронних картах місцевості; навчатимуть пошуку й аналізу оперативної інформації, необхідних документів та зображень у поверхневій (Surface Web), глибинній (Deep Web) і темній (Dark Web) частинах мережі Інтернет, у соціальних мережах, державних реєстрах та інформаційних системах, системах електронного банкінгу тощо.

Застосування сучасних технологій – це швидка аналітика, компонування й підготовка інформації, отриманої з різних джерел, наприклад трафіків і моніторингу телефонних розмов, відеоспостереження, перетину кордону, відомостей з інших баз даних, мережі Інтернет. Це створення з масиву інформації, отриманої на законних підставах, аналітичного продукту, який можна використовувати як доказову базу під час розкриття злочинів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення у зразковій справі щодо перерахунку пенсій пенсіонерам МВС.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя