ВРП готова завершити процедуру добору кандидатів у судді

13:58, 1 октября 2020
ВРП ухвалила рішення підтримати законопроект в цілому за умови врахування зауважень і пропозицій, висловлених членами Ради.
ВРП готова завершити процедуру добору кандидатів у судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя в цілому підтримала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких Законів України щодо заповнення вакантних посад суддів місцевих судів» (реєстр. № 4055 від 4 вересня 2020 року). Про це йдеться у консультативному висновку, ухваленому сьогодні на засіданні ВРП.

Законопроект передбачає тимчасову передачу Вищій раді правосуддя функцій Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у частині завершення процедури добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням ВККСУ від 3 квітня 2017 року № 28/зп-17.

Зокрема, пропонується доповнити статтю 70 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» такою нормою: «У разі припинення повноважень всіх членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, яке відбулось під час оголошеного та не завершеного добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, Вища рада правосуддя, відповідно до цього закону, завершує процедуру добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, здійснюючи при цьому повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України».

Передбачається, що до переліку завдань Національної школи суддів України буде додано виконання допоміжних і консультативних функцій у процесі добору кандидатів на суддівські посади Вищою раду правосуддя, яка зможе залучити фахівців у сфері права до перевірки практичних завдань, виконаних учасниками конкурсу.

Нагадаємо, у період з 31 липня по 29 серпня 2019 року ВККСУ провела кваліфікаційний іспит для 370 кандидатів на посади суддів місцевих судів, який складався з письмового анонімного тестування та анонімного письмового практичного завдання з написання судового рішення зі спеціалізації відповідного місцевого суду. За результатами тестування до написання письмового практичного завдання було допущено 368 кандидатів. Після завершення 29 серпня 2019 року кваліфікаційного іспиту результати перевірки практичних завдань залишилися не визначеними. Через припинення повноважень членів ВККСУ процедура кваліфікаційного іспиту не була завершена. Коли буде сформовано новий вклад ВККСУ, наразі невідомо.

Для виходу з цієї ситуації в законодавстві необхідно передбачити процедуру завершення добору кандидатів на посаду судді місцевого суду, оголошеного рішенням ВККСУ від 3 квітня 2017 року.

ВРП ухвалила рішення підтримати законопроект в цілому за умови врахування зауважень і пропозицій, висловлених членами Ради.

Раніше ми повідомляли, що ВРП звільнила п’ятьох суддів у відставку.

Також КСУ перейшов до закритої частини засідання у справі щодо конституційності закону про НАБУ.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області