Схема заволодіння 47 мільйонами при закупівлях: ВАКС обрав запобіжні заходи посадовцям порту «Южний»

18:00, 6 ноября 2020
Обрано запобіжні заходи ще шістьом підозрюваним у справі щодо заволодіння 47,5 млн гривень коштів ДП «МТП «ЮЖНИЙ».
Схема заволодіння 47 мільйонами при закупівлях: ВАКС обрав запобіжні заходи посадовцям порту «Южний»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами судових засідань, які відбулись 5 та 6 листопада 2020 року, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду за клопотаннями детективів НАБУ, погодженими прокурором САП, обрав запобіжні заходи ще 6 підозрюваним в організації корупційної схеми, яка завдала державному підприємству «Морський торговельний порт «Южний» збитків на суму 47,5 млн гривень. Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Так, 5 та 6 листопада 2020 року 5 представникам приватного сектору, які були задіяні у вчиненні злочину, суддя обрав запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 252 240 гривень кожному.

Також на підозрюваних покладено процесуальні обов’язки. Зокрема, вони зобов’язані здати до відповідних органів державної влади паспорти та інші документи, які дають право на виїзд з України, носити електронні засоби контролю, прибувати за вимогою до детектива, прокурора або суду; повідомляти слідчого, детектива, прокурора або суд про зміну свого місця проживання та/або роботи; здати на зберігання паспорт громадянина України для виїзду за кордон; утримуватися від спілкування з підозрюваними та іншими особами.

Крім того, 6 листопада 2020 року ще одній представниці приватного сектору обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. На вказану підозрювану судом також покладено процесуальні обов’язки.

Найближчим часом слідчими суддями Вищого антикорупційного суду будуть розглянуті клопотання детективів про обрання запобіжних заходів ще 2 підозрюваним у даному кримінальному провадженні.

Клопотання про обрання запобіжних заходів щодо них направлено до суду пізніше за решту учасників групи у зв’язку з перебуванням підозрюваних на самоізоляції через підозру на COVID-19.

Як вже повідомлялось, досудовим розслідуванням встановлено, що один із чинних керівників ДП «МТП «Южний» разом із колишнім заступником директора цього ж держпідприємства та керівником приватної компанії впродовж 2017–2018 років організували схему, через яку держпідприємство незаконно переплатило 47,5 млн гривень при закупівлі товарів.

Посадовці діяли у змові та залучили для реалізації своїх планів ще низку осіб, що дозволяло їм повністю контролювати весь процес закупівлі – від формування потреби у закупівлі і складання тендерної документації до контролю за конкурентним середовищем, – а у підсумку забезпечити перемогу в торгах компаніям, підконтрольним організаторам схеми.

Загалом слідство зафіксувало 29 таких закупівель.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Антикорсуд взяв під варту підозрюваного у справі про завдання збитків порту «Южний».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва