Робоча група Ради вирішила, що за брехню в деклараціях не має бути позбавлення волі

14:49, 27 ноября 2020
Робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи ухвалила низку рішень.
Робоча група Ради вирішила, що за брехню в деклараціях не має бути позбавлення волі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Робоча група Верховної Ради з врегулювання конституційної кризи узгодила рішення щодо того, що за недостовірне декларування або неподання декларації не має бути покарання у вигляді позбавлення волі. Про це на брифінгу повідомив глава робочої группи, депутат Денис Монастирський. 

При цьому за брехню в декларації або неподання декларації повинна бути кримінальна відповідальність.

«Ми дійшли висновку, що за брехню в декларації і за неподання декларації має бути кримінальна відповідальність. Це перша позиція. Друге – все ж таки потрібно підняти поріг, з якого стартує кримінальна відповідальність. На сьогодні це 250 прожиткових мінімумів, це приблизно в цифрах – 500 тисяч гривень. Тобто помилка на 500 тисяч грн була кримінальною відповідальністю до рішення Конституційного Суду. Ми визначаємо, що кримінальна відповідальність стартує з 500 прожиткових мінімумів – це понад мільйон гривень. До цієї суми залишається відповідальність, але адміністративна», – зазначив Монастирський.

Також, за його словами, у групі вирішили, що неподання декларації може бути кримінальним проступком, а не злочином.

Голова групи розповів, що за брехню в декларації не буде позбавлення волі. Буде штраф, громадська робота та позбавлення посади.

«Окремо неможливо створити НАЗК для суддів. Потрібно запровадити запобіжники, які б унеможливлювали вплив НАЗК на суддів», – розповів він про другий блок принятих рішень.

Зокрема, за словами Монастирського, відповідний законопроект буде готовий вже в понеділок. Зокрема, він передбачатиме, що перевірка декларацій НАЗК буде за погодженням Вищої ради правосуддя, а у випадку з КСУ – загальним збором суддів. Протокол про порушення в декларації суддів підписує особисто голова НАЗК або його заступник.

Робоча група парламенту також прийняла рішення, що у разі якщо на суддю будуть тиснути, то він може звернутись до представника Вищої ради правосуддя, від якого піде подання на голову НАЗК.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у законопроекті про контроль за деклараціями суддів виявили істотні недоліки. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки