Час на примирення: навіщо суд його дає подружжю, що хоче розлучитись

12:40, 14 января 2021
Суд вживає заходів для примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.
Час на примирення: навіщо суд його дає подружжю, що хоче розлучитись
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Суд вживає заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства». Що мається на увазі? Навіщо і кому потрібен цей час? Чи бувають випадки, коли це по-справжньому примирило подружжя?

Щоденно до суду звертаються подружжя, які прагнуть розлучитись. Якщо це прагнення жінки та чоловіка, то зазвичай, судовий процес проходить швидко. Проте часто бажання розлучитись є лише в одного з подружжя, тоді як інший твердо налаштований зберегти сім’ю. Бувають і такі випадки, коли сам позивач не може чітко пояснити причини, які спонукають його подати заяву на розлучення. Найнеприємніші випадки – у подружжя на утриманні є  дитина/діти або ж заявник «хоче прилякати» (цитата) свою половинку. Про це зазначає у своєму матеріалі пресслужба Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області.

Стаття 111 Сімейного кодексу України передбачає, що суд вживає заходів для примирення суспільства, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства.

Фактично, саме у судових засіданнях, суд встановлює усі обставини справи, заслуховує думку сторін і вирішує, чи потрібно подружжю час на примирення і якщо так, то який саме. Також суд враховує інтереси малолітніх дітей, які потребують піклування та сімейного виховання обох батьків. Тривалість такого строку на примирення не триває понад 6 місяців – у переважній більшості цього часу вистачає, аби не приймати рішення на емоціях, а добре обдумати все чоловіку та дружині. Саме за цей час багато пар дають шанс своїй родині і миряться.

Однак, суд розірве шлюб, якщо в судових засіданнях буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Завершимо публікацію на оптимістичній ноті. У нашій практиці траплялись випадки, коли колишні чоловік та дружина, після тривалого процесу розлучення, невдовзі знову одружились. І мають на те повне право, якщо зрозуміли, що вчинили помилку, розлучившись.

Раніше ми писали, що українці під час карантину частіше одружувались, аніж розлучались.

Але в період карантину кількість бажаючих заключити шлюб зменшилось у три рази.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва