Закон про посилення покарання за домашнє насильство: що змінюється

16:01, 2 августа 2021
Правопорушення каратимуться накладенням штрафу від 170 до 340 грн, або від 30 до 40 годин громадських робіт, або арешт до 10 діб.
Закон про посилення покарання за домашнє насильство: що змінюється
Джерло фото: Колаж 24 каналу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Офіс Президента повідомляв, що Володимир Зеленський 29 липня підписав закон щодо посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

Закон дає змогу постраждалій особі отримати відшкодування матеріальних збитків і моральної шкоди, завданих унаслідок домашнього насильства.

«Згідно із законом, військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, а також особи начальницького складу НАБУ, рядового й начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, служби цивільного захисту, ДБР та поліцейські несуть адміністративну відповідальність на загальних підставах за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення поліції про місце свого тимчасового перебування у разі винесення такого припису», – сказано у повідомленні.

Тепер правопорушення караються накладенням штрафу від 170 до 340 грн, або від 30 до 40 годин громадських робіт, або арешт до 10 діб.

Серед правопорушень передбачеється наступне:

  • вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могло бути чи було заподіяно шкоду фізичному або психічному здоров’ю потерпілого;
  • невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої його винесено;
  • неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису.

Повторні порушення протягом року каратимуться:

  • штрафом від 340 до 680 грн;
  • 40-60 годинами громадських робіт;
  • адміністративним арештом до 15 діб.

Також передбачено, що присутність особи, яка притягається до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, є необов’язковою.

Також «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський підписав закон про платіжні послуги.

Додамо, що у Києві чоловіка відправили на громадські роботи за домашнє насильство.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва