3 вересня: яке сьогодні свято та основні події

09:39, 3 вересня 2022
3 вересня в церковному календарі – день пам'яті апостола Фадея.
3 вересня: яке сьогодні свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У суботу, 3 вересня, в Україні та світі святкують кілька свят. Також у цей день у минулому відбулася низка подій.

3 вересня - День міста Суми. Його заснували 1655 року. На заснування вплинули сумні події визвольної боротьби 1648-1652 років під керівництвом Богдана Хмельницького. Тоді козаки та селяни почали переселятися з Київщини на лівий берег Дніпра. На місці сучасного міста Суми козаки звели оборонні споруди, що і стало початком поселення.

Також 3 вересня - Всесвітній день бороди (World Beard Day). Мало хто знає, що рослинність на обличчі потребує досить серйозного догляду. Адже потрібно докладати чимало зусиль, щоб завжди виглядати стильно. Точно невідомо, коли та як виникла ідея створити таке свято, але історики стверджують, що навіть у стародавніх вікінгів був окремий день, присвячений бороді. Було це 800 року нашої ери.

А ще 3 вересня - День хмарочоса. Хмарочоси - справжня прикраса великих міст, але існують всього лише 130 років. В переповнених районах, де мало земельного простору, такі будівлі ще й досить ефективні. Дату обрали не випадково. Адже саме цього дня 1856 року народився американський архітектор Луїс Генрі Салліван. Він вважається батьком хмарочосів.

3 вересня - Міжнародний день бекону. Щорічно свято святкують в першу суботу вересня. Хоч це і неофіційне свято, однак воно дуже популярне серед любителей бекону, особливо в США, де ця страва вважається однією з найулюбленіших. Існує відразу дві версії, як було затверджене це свято. Дехто вважає, що воно було створене в місті Бредфорд (штат Массачусетс) 2000 року. А інші стверджують, що це сталося 2004 року за ініціативою групи аспірантів Каліфорнійського університету.

Також 3 вересня - Міжнародний день стерв'ятника. Ця подія була заснована англійським та південноафриканським фондами збереження дикої природи, які об'єднали свої зусилля для захисту грифів. Цим птахам загрожує глобальне зникнення. Мета свята - збільшити обізнанність людства про важливу роль пернатих у навколишньому середовищі.

А ще 3 вересня - День народження бюстгальтера. Саме цього дня 1914 року Карес Кросбі (справжнє ім'я Мері Фелбс Джейкобс), американська винахідниця, запатентувала свій виріб. Ця конструкція виготовлялася з носових хустин та кольорових стрічок. До цього часу жінки користувалися жосткими корсетами, які могли навіть нашкодити здоров'ю.

3 вересня - День відкриття унікальності ДНК. Цікаво, що молекулу ДНК відкрили порівняно недавно - 1953 року. Зробили це двоє вчених: Джеймс Вортсон і Френсіс Крік. Проте неповнорність та унікальність спіральної структури змогли зрозуміти значно пізніше. Сталося це 3 вересня 1984 року завдяки дослідженням Аллека Джеффріса.

Яке сьогодні церковне свято

3 вересня в церковному календарі – день пам'яті апостола Фадея. Фадей Едеський був одним з 70 апостолів. Народився в місті Едесі (Сирія) та був євреєм за походженням. Під час одного свята він почув в Єрусалимі проповідь Івана Предтечі. Слова його так надихнули, що він вирішив прийняти хрещення в Йордані. Там він і залишився. Після вознесіння Ісуса Христа Фадей почав проповідувати в Сирії та Месопотамії.

Календар важливих подій за 3 вересня:

1189 рік — Річард Левове Серце коронується на англійський престол як Річард I;

1384 рік — кастильський король Хуан І знімає облогу з Лісабона через епідемію чуми;

1609 рік — англійський мореплавець Генрі Гудзон відкриває гавань, навколо якої згодом виникне Нью-Йорк;

1783 рік — завершується американська війна за незалежність;

1791 рік — утверджують першу Конституцію у Королівстві Франція;

1838 рік — в Києві відкривають Інститут шляхетних дівчат;

1864 рік — в Стокгольмі потужний вибух знищує лабораторію Альфреда Нобеля, гине його молодший брат Еміль;

1912 рік — у Великій Британії починає роботу перший у світі консервний завод;

1914 рік — добровольчий легіон Українських Січових Стрільців (УСС), створений у Львові в серпні, складає присягу на вірність Австро-Угорській імперії;

1914 рік — американка Мері Фелпс Джекобс винаходить бюстгальтер;

1939 рік — об 11.15, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму щодо виводу німецьких військ з Польської республіки, прем'єр-міністр Невілл Чемберлен оголошує, що Велика Британія вступає у війну з Третім Рейхом;

1941 рік — у Дніпрі розпочинає роботу Південний крайовий провід ОУН під керівництвом Святослава Вовка;

1943 рік — британські війська під проводом маршала Монтґомері висаджуються на півдні Королівства Італія;

1950 рік — перегонами на трасі в Монці (Італія) завершується перший чемпіонат світу "Формула-1";

1953 рік — набуває чинності Європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод;

1959 рік — японська корпорація "Соні" починає випуск транзисторних радіоприймачів;

1971 рік — проголошують незалежність Катару;

1973 рік — у Києві відкривають пам'ятник Лесі Українці;

1993 рік — у Масандрі (Республіка Крим) президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписують протокол про врегулювання конфлікту навколо Чорноморського флоту (Масандрівські угоди);

1999 рік — у Франції суддя припиняє справу проти 9 папараці, які переслідували машину з британською принцесою Діаною у ніч її загибелі;

2005 рік — Збірна України з футболу вперше в своїй історії здобуває право виступити на Кубку Світу;

2014 рік — в селі Побєда на Луганщині російські бойовики здійснюють обстріл з реактивних установок "Смерч" та фактично руйнують селище.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя