Потужність магнітних бур несподівано впала: якою буде космічна погода

23:29, 28 грудня 2022
Якщо минулого тижня дослідники попереджали про довготривалу хвилю, то на сьогоднішній день, дані показують абсолютно протилежну картину.
Потужність магнітних бур несподівано впала: якою буде космічна погода
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В останній тиждень грудня потужність магнітних бур неочікувано впала.

Якщо минулого тижня дослідники попереджали про довготривалу хвилю, то на сьогоднішній день, дані показують абсолютно протилежну картину. Про це повідомляє Meteoagent.

Так, остання магнітна буря мала тривати з 22 грудня по 28 грудня включно, її потужність оцінювалася в 5 балів (висока сонячна активність). Проте за оновленим прогнозом, активність різко впала.

Вже 28 грудня варто очікувати геомагнітну активність на рівні 2 балів (низька потужність).

Такий показник протримається до кінця 2022 року і не матиме вагомого впливу на планету та людські організми.

Варто зазначити, що зміни відбулися через неможливість передбачити вплив космічної погоди на довготривалий період. Спалахи на Сонці, які і спричиняють зміни в магнітосфері Землі, – не контрольовані, тому вчені можуть прогнозувати відносно чітку оцінку лише на короткострокову перспективу.

Як магнітні бурі впливають на людину:

Тією чи іншою мірою більшість людей метеозалежні. Ступінь виразності та характер цієї залежності здебільшого є індивідуальними та пов'язані з психологічним станом людини, часом року та схильністю до серцево-судинних захворювань.

Час розвитку реакції також варіює: у когось вона починає розвиватися на 1–2-й день бурі, у когось — у її пік, у деяких через певний час після бурі.

Магнітні бурі впливають на в'язкість крові, підвищуючи її. Як наслідок збільшується схильність до утворення тромбів, знижується газообмін організму, розвивається гіпоксія тканин, підвищується артеріальний тиск. Збільшується кількість інсультів, інфарктів, гіпертонічних кризів, посилюється мігрень. Тому особам із серцево-судинними захворюваннями та схильністю до них слід пам'ятати про це та вдаватися до профілактичних заходів напередодні бур, а також завжди мати під рукою необхідні лікарські засоби.

Особливо сильно виявляються наслідки магнітних бур восени, оскільки стресостійкість організму знижена. Це обумовлюється зниженням вироблення меланіну, який відповідає, зокрема, за стійкість до стресових ситуацій. Тому внаслідок магнітних бур часто виникають напади запаморочення, нервові зриви, збільшується кількість суїцидів.

Також магнітні бурі можуть супроводжуватися такими симптомами, як хвороблива реакція на світло та/або гучні звуки, біль у суглобах, безсоння або, навпаки, підвищена сонливість, дратівливість, слабкість, погане загальне самопочуття тощо.

Метеочутливим людям можуть допомогти такі рекомендації:

  • зниження навантаження на серцево-судинну систему шляхом зменшення фізичних навантажень;
  • приймати контрастний душ, він допоможе тримати судини в тонусі,
  • для зниження рівня стресу, при необхідності, можна приймати м'які заспокійливі (звіробій, собача кропива, валеріана та інші);
  • слід виключити з раціону продукти, які затримують рідину в організмі (гостре, смажене, солоне, копчене) і збільшити кількість рідини, що споживається (вода, зелений чай). Все це допоможе знизити в'язкість крові;
  • обмежити користування літаками, метро, громадським транспортом. Перших двох видів транспорту слід уникати через перепади тиску, а останнього — через задуху, яка виникає внаслідок скупчення великої кількості людей;
  • відмовитися (хоча б на якийсь час) від куріння та вживання алкоголю;
  • водіям слід пам'ятати, що під час магнітних бур швидкість реакції знижується в 3–4 рази, тому варто дотримуватись особливої обережності при водінні;
  • за наявності хронічних захворювань, особливо серцево-судинних, варто мати всі необхідні ліки.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Оксана Мирошниченко
    Оксана Мирошниченко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Оксана Хардіна
    Оксана Хардіна
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва
  • Валерій Слободян
    Валерій Слободян
    заступник голови Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Лариса Опімах
    Лариса Опімах
    суддя Сумського окружного адміністративного суду