В Україні дозволено піднімати ціни на важливі продукти без обов'язкового декларування: перелік

17:07, 28 травня 2024
Держпродспоживслужба нагадує, що вже майже рік відсутня необхідність здійснювати декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення.
В Україні дозволено піднімати ціни на важливі продукти без обов'язкового декларування: перелік
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Держпродспоживслужба повідомляє, що в Україні з 1 липня 2023 року скасовано державне регулювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом запровадження процедури декларування зміни роздрібних цін.

Держрегулювання було скасовано з метою усунення надмірного тиску на бізнес. Тим не менш, тоді ж було встановлено граничну ціну націнки на окремі продукти – вона складає 10%.

Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення було затверджено постановою КМУ від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», яка втратила чинність 01.07.2023 року.

Разом з тим, деякі суб’єкти господарювання продовжують здійснювати декларування зміни роздрібних цін на товари шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний вебпотрал з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Відомство нагадує суб’єктам господарювання, що з 1 липня 2023 року відсутня необхідність здійснювати декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення.

Водночас, наголошується на необхідності дотримання встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2023 № 650 «Про регулювання цін на окремі види продовольчих товарів та забезпечення стабільної роботи виробників продовольства в умовах воєнного стану», яка набрала чинності 01.07.2023, граничного рівня торговельної надбавки (націнки) у розмірі не більш як 10% на:

  • борошно пшеничне вищого сорту,
  • молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці),
  • яйця курячі категорії С1,
  • птицю (тушки курячі, четвертини тушки курячої),
  • олію соняшникову рафіновану,
  • хліб житньо-пшеничний та батон.

Раніше стало відомо, що уряд ухвалить рішення про підвищення тарифів на електроенергію до кінця травня.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду