Усунення - не звільнення: що означає Указ Зеленського стосовно Івана Баканова

10:38, 18 липня 2022
Що передувало Указу стосовно усунення Івана Баканова.
Усунення - не звільнення: що означає Указ Зеленського стосовно Івана Баканова
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Ввечері 17 липня Володимир Зеленський підписав Указ №499/2022, яким усунув Івана Баканова від виконання обов'язків Голови Служби безпеки України.

 Раніше, наприкінці червня, деякі іноземні та українські ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що Володимир Зеленський нібито збирається звільнити голову СБУ Івана Баканова.

 Проте сам Зеленський, відповідаючи на запитання журналістів на брифінгу з президентом Молдови Майєю Санду у Києві 27 червня повідомив, що «якби він захотів його звільнити, то звільнив би».

 «Що стосується СБУ та реформи СБУ – я повністю її підтримую. Закон було прийнято у першому читанні - але до війни. Війна вносить корективи. Ми продовжуватимемо, але я ще раз підкреслю – ми робимо реформи для себе, а не для Європейського Союзу.

Тому реформ багато, багато планів. Я думаю, що навіть війна не зупинить нас.

Щодо керівника Служби безпеки України, по-перше, якби я захотів його звільнити, я б його звільнив, а по-друге, у нас відбувається інспекція всіх правоохоронних органів зараз. Саме через те, що 24 лютого, коли відбулося повномасштабне вторгнення РФ на нашу землю, деякі представники тих чи інших правоохоронних органів кудись поділися замість того, щоб бути на місці і захищати свою державу і народ.

 З різних причин. Всі ці причини – я їжджу областями і сам слухаю доповіді особисто від керівництва областей. І тому зміна керівництва будь-якого правоохоронного органу, наголошую, будь-кого, залежить тільки від цього. Чим я й займаюся», - сказав він.

У вечірньому звернення після підписання указів 17 липня Зеленський зауважив стосовно свого рішення про усунення Баканова наступне.

«Я відвідав прифронтові регіони – найскладніші. Особисто розбирався з діяльністю, зокрема, правоохоронних органів. За результатами цього, як ви вже знаєте, були ухвалені кадрові рішення щодо регіональних керівників сектору безпеки – Херсон, Харків. Розбирались і з місцевим керівництвом виконавчої влади.

Конкретні дії та будь-яка бездіяльність кожної посадової особи в секторі безпеки і в правоохоронних органах будуть оцінені. Відповідна інспекція правоохоронних органів вже має перші результати й буде продовжуватися далі.

Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави.

Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та звʼязки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами Росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь. Сьогодні я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України».

 Звільнено чи ні

 Як сказано в Указі Зеленського, Баканова усунуто на підставі статті 47 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України від 24 березня 1999 року № 551–XIV.

Таким чином, йдеться про можливе дисциплінарне порушення.

Так, у статті 47 йдеться про таке:

«Невиконання (неналежне виконання) службових обов’язків, що призвело до людських жертв чи інших тяжких наслідків або створило загрозу настанню таких наслідків, є підставою для усунення такого військовослужбовця від виконання службових обов’язків.

Рішення про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків приймається прямим командиром (начальником).

Про цей факт видається у триденний строк із дня прийняття посадовою особою такого рішення письмовий наказ про проведення службового розслідування.

Тривалість усунення від виконання службових обов’язків не повинна перевищувати тривалості службового розслідування та часу, необхідного для прийняття командиром (начальником) відповідного рішення за результатами такого розслідування.

 Наказ про усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків скасовується, якщо за результатами службового розслідування підстави для прийняття такого рішення не підтвердилися або прийнято рішення про притягнення військовослужбовця, який вчинив правопорушення, до дисциплінарної відповідальності.

У разі відмови або ухилення від обов’язкового медичного огляду, а також появи на службі у стані сп’яніння усунення військовослужбовця від виконання службових обов’язків може здійснити безпосередній або прямий начальник, про що негайно доповідається в порядку підпорядкованості із зазначенням причин і обставин усунення.

Командир (начальник), який усунув підлеглого від виконання службових обов’язків без достатніх підстав, несе за це відповідальність».

Отже, дане рішення Президента ще не означає автоматичного звільнення.

 Процедура звільнення передбачена Законом про СБУ та Конституцією України.

Відповідно до статті 13 Закону про СБУ голова Служби безпеки України призначається на посаду та звільняється з посади Президентом України.

 А стаття 85 Конституції України каже нам, що до повноважень Верховної Ради України належить призначення на посаду та звільнення з посади за поданням Президента України Голови Служби безпеки України.

Відповідно до статті 106 Конституції саме Президент вносить до Верховної Ради України подання про призначення на посаду та звільнення з посади Голови Служби безпеки України.

Наразі такого подання не внесено.

Щодо реформи СБУ

Слід зазначити, що одна із вимог міжнародних партнерів - це реформа СБУ. Простіше кажучи, скасування деяких функцій СБУ.

26 жовтня 2020 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект 3196-д про зміни до Закону «Про Службу безпеки України».

Голова Служби безпеки України Іван Баканов дав тоді з приводу цього проекту досить скандальне інтерв’ю , в якому детально розповів, що цей законопроект підриває безпеку держави, окремо зупинившись на «реформаторах».

За словами Баканова, відповідні зміни нівелюють завдання СБУ по забезпеченню безпеки України від зовнішніх та внутрішніх загроз.

«На жаль, питання реформи СБУ справді стало занадто політизованим. Не здивуюся, якщо на цей процес намагаються впливати і ворожі спецслужби. Підірвати довіру до всього сектору безпеки і оборони ще на етапі реформи, а заодно і боєздатність військових – теж спецоперація. Учасникам дискусії потрібно це розуміти і вміти вчасно зупинитися, зокрема і в публічному обговоренні деяких норм. Якщо хочете, то задайте собі «перевірочне» запитання: чи багато ви знаєте про те, скільки людей працює в Моссаді чи Мі-5, який в них функціонал, повноваження та організаційна структура? Думаю, що ні, бо суцільна відкритість може зашкодити, а ворогу – підказати форми і методи протидії.

Тож це природно, коли зміни до закону «Про СБУ», як і до будь-якого іншого законопроекту, викликають дискусії. Ми вдячні за постійний діалог нашим міжнародним партнерам – передусім Міжнародній дорадчій групі, зокрема, Консультативній місії ЄС в Україні, Представництвам ЄС і НАТО, дипломатам.

Але завжди слід виходити з об’єктивних реалій та керуватися інтересами нашої держави.

Утім, з 2016 року ми спостерігаємо досить дивну тенденцію – після врахування наданих іноземними експертами рекомендацій з’являються нові – більш жорсткі та імперативні. А конструктивний діалог набуває ознак тиску з боку «реформаторів», - підкреслив Голова СБУ.

Авторами законопроекту 3196-д виступали, зокрема, нардеп Мар’яна Безугла, представник Президента в Конституційному Суді Україні Федір Веніславський, голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія та на той час нардеп Ірина Верещук та ін. «Слуги народу».

Однак цей законопроект, як й інші, ухвалено в цілому не було, а обговорення супроводжувалося палкими дискусіями.

Згодом, у січні 2022 року, нардеп від «Слуги народу» Мар’яна Безугла зробила заяву про те, «хто зриває реформу СБУ».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Наталя Мамченко

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Едуард Іванов
    Едуард Іванов
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Олег Новіков
    Олег Новіков
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олег Тимошенко
    Олег Тимошенко
    заступник голови Північно-західного апеляційного господарського суду
  • Володимир Сіверін
    Володимир Сіверін
    член Етичної Ради